czwartek, 28 listopada 2024

Warto przeczytać

Wysokie ceny żywności w małych miastach

Ceny mięsa, wędlin, mleka i masła na wsi i w małych miastach są zdecydowanie najwyższe w kraju - donosi "Dziennik", powołując się na raport Głównego Urzędu Statystycznego. Główna przyczyna takiego stanu rzeczy to brak hipermarketów, które przyczyniają się do obniżania cen. Raport Głównego Urzędu Statystycznego pokazuje, że mieszkańcy biedniejszych regionów Polski zarabiają mniej niż mieszkańcy dużych miast i za swoje pensje mogą kupić zdecydowanie mniej, nawet jeśli żyją na terenach rolniczych. Najwyższe ceny mleka są tam, gdzie najwięcej się go produkuje - w województwach lubelskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim. To samo dotyczy masła. Za kilogram mięsa z kolei na Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, Pomorzu, Warmii i Mazurach zapłacimy więcej nawet o kilka złotych. Takie różnice w przypadku codziennych zakupów mają duże znaczenie. Za koszyk podstawowych produktów (chleb, mąka, mięso, wędliny, masło, ser, jaja, cukier, warzywa i owoce) w woj. pomorskim zapłacimy 79 zł, a w mazowieckim - 4,5 zł mniej. Eksperci zjawisko to tłumaczą prawami rynku - w rejonach rolniczych znaczna część żywności trafia na eksport i do innych województw, podaż na lokalnym rynku jest zatem dość mała, a to winduje jej ceny. Ponadto we wschodniej Polsce dominują małe sklepy, a te z natury są droższe. Główną przyczyną wysokich cen jest jednak brak konkurencji - w tych regionach działa znacznie mniej placówek handlowych, więc nie ma walki o klientów, również walki cenowej. tytuł : Wysokie ceny żywności w małych miastach oprac. : Grzegorz Gacki / Polska.pl

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.