wtorek, 21 września 2021

Wiadomości

Wieści z Wojewodzina

ZAPROSZENIE

NA  DNI OTWARTE FUNDUSZY EUROPEJSKICH

9 maja 2014 r.  godz. 10:00 - 14:00
WOJEWODZIN


  1 maja obchodzić będziemy 10. rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Chcąc zachęcić Polaków do wspólnego świętowania, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju wraz z licznymi partnerami z całej Polski przeprowadzi szereg działań, które podsumują ostatnie 10 lat rozwoju naszego kraju i zaprezentują skalę zmian, jakie nastąpiły dzięki wykorzystaniu Funduszy Europejskich. Dni Otwarte Funduszy Europejskich to największa akcja promująca projekty dofinansowane ze środków unijnych w Polsce. Od 1 do 11 maja 2014 r. w całym kraju odbędą się setki imprez prezentujących tysiące projektów zrealizowanych przy udziale Funduszy Europejskich.

  W związku ze zrealizowanym przez powiat grajewski w 2011 r. projektem "Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego poprzez adaptację, remont i wyposażenie pracowni praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół w Wojewodzinie”, współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2007-2013, w ramach którego powstał nowoczesny kompleks pracowni, w których realizowany jest proces dydaktyczny w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i gospodarstwa domowego w zakresie praktycznej nauki zawodu, Starostwo Powiatowe w Grajewie oraz Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie serdecznie zapraszają na Dni Otwarte Funduszy Europejskich, które odbędą się 9 maja 2014 r. w godz. 10:00 - 14:00 w Zespole Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.

W programie:
1. Degustacja wyrobów wędliniarskich wykonanych w pracowni gastronomicznej szkoły przez uczniów Technikum klasy trzeciej – technik żywienia i gospodarstwa domowego: kaszanki, kiełbasy, smalcu, pasztetu, połączona z oglądaniem prezentacji dokumentującej poszczególne fazy wyrobu.
2. Pokaz przygotowania i degustacja w pracowni obsługi konsumenta  koktajli owocowych.
3. Obserwacja przygotowania (pracownia gastronomiczna) do spożycia i degustacja (pracownia obsługi konsumenta)  pierogów z różnymi farszami: szpinak, ruskie, grzyby
 i kapusta, kasza gryczana.
4. Obserwacja przygotowania i degustacja naleśników flambirowanych.
5. Kopiowanie przepisów prezentowanych potraw (pracownia hotelarstwa) osobom zgłaszającym taką potrzebę.
6. Mierzenie ciśnienia, pomiar cukru we krwi, określanie BMI.

 Atrakcje towarzyszące:
1) Wystawa sprzętu rolniczego
2) Wystawa sprzętu bazującego na ekologicznych systemach grzewczych: kolektory słoneczne, pompy ciepła, ogniwa fotowoltaiczne, pompy, kondensacyjne kotły gazowe, systemy klimatyzacji,  wymienniki ciepła, kurtyny powietrzne.


Uprzejmie informujemy, iż nie istnieje potrzeba rezerwacji miejsc, wejście na teren szkoły dla wszystkich osób jest bezpłatne.

Więcej informacji o zrealizowanych projektach: http://www.10latwue.pl/



Komentarze (0)

Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.