Deser z niczego? Czemu nie?
Nie wymaga zdolności kulinarnych i nieograniczonego budżetu. Wystarczy niewielki wysiłek, by był smaczny i zdrowy.
Smażony chleb z cynamonem
Czerstwego chleba nie trzeba się pozbywać, przydaje się bowiem do przyrządzenia prostego deseru z patelni. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki (porcja dla 1 osoby):
Sposób przygotowania:
Przygotowanie deseru zacznij od roztrzepania jajka z mlekiem. W powstałej jajeczno-mlecznej miksturze namocz chleb, obtocz go w bulce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy kromki nabiorą jasnozłotego koloru zdejmij je z patelni. Można podawać z dżemem.
Lody na szybko
Wbrew pozorom do przygotowania mrożonych deserów nie potrzebna jest specjalna maszyna. Aby móc cieszyć się smakiem domowych lodów, należy zaopatrzyć się w:
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę trzeba ubić na miękko. Następnie dodaj do niej schłodzone mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej powstałą masę do foremki na lody, którą trzeba umieścić w zamrażalniku na 6 godzin. Gotowe lody dobrze jest serwować w specjalnych pucharkach, które znajdują się w sklepie internetowym pucharydeserowe.pl. Deser podany w tego rodzaju naczyniach je się z większą przyjemnością dzięki wrażeniom estetycznym. Osoby na diecie mogą postawić na lody niskokaloryczne, o których można przeczytać w artykule pt. „Ile kalorii ma deser lodowy? Podpowiadamy, jak przygotować i podać niskokaloryczne lody w pucharku”.
Banany z cynamonem
Banany to deser sam w sobie, od czasu do czasu warto go jednak urozmaicić. Do przygotowania bananowego deseru na szybko potrzebne są (porcja dla 2 osób):
Sposób przygotowania:
Banany, mleko i esencję waniliową należy zmiksować w blenderze. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzącej wody, następnie połącz ją z bananową masą, a następnie dokładnie połącz wszystkie składniki. Deser rozlej do pucharków deserowych i umieść w lodówce na ok. 2 godziny.
Szybki deser z jajka
Kogel-mogel to deser, którego nikomu nie trzeba opisywać. Do jego przygotowania potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Jajko przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Po rozbiciu skorupki oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj cukier; ucieraj oba składniki tak długo, aż powstanie puszysta jasnożółta masa. Na koniec wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Zamiast kakao można użyć innych dodatków, np. soku z cytryny lub startego jabłka. Po przelaniu jajecznej masy do kokilki można ją zapiec w piekarniku (ok. 8 minut, w temperaturze 200°C).
Sorbet truskawkowy
Sorbet to prosty i smaczny deser. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w:
Sposób przygotowania:
Syrop dokładnie wymieszaj z wodą. Powstałą miksturę przelej do foremki, którą następnie należy umieścić w zamrażalce. Truskawkowy lód należy zmiksować w blenderze. Gotowy sorbet podawaj w pucharkach deserowych.
Desery „z niczego” to propozycja dla tych, którzy cierpią z powodu braku czasu. Z zaprezentowanych przepisów mogą też skorzystać osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
sobota, 23 listopada 2024
piątek, 22 listopada 2024
Smażony chleb - co zrobić z cukrem?
No właśnie?
Mega jajne są chlepki oraz banany z cynamonem
Mega fajne przepisy !
Polecam Julia Żugaj
Napewno spróbuję