ZASADY BEZPIECZNEGO SPOŻYCIA SUROWYCH WARZYW I OWOCÓW
Zakupuj tylko świeże i zdrowe warzywa oraz owoce :
bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych
→ ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego.
Kupuj żywność wiadomego pochodzenia !
Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania → wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.
Zachowaj higienę w domu:
nie przechowuj w urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych warzyw i owoców nieumytych,
nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z gotowanymi,
dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie jeśli jesz je na surowo,
warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj przy użyciu szczoteczki, tylko do tego celu przeznaczonej,
do mycia używaj bezpiecznej wody lub jeżeli masz wątpliwości – przegotuj!
staraj się przechowywać świeże warzywa i owoce w warunkach chłodniczych,
nie przechowuj surowych warzyw i owoców zbyt długo, nawet w lodówce,
do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia,
myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane przy myciu oraz sporządzaniu potraw.
Zachowaj higienę osobistą:
myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowywania,
myj ręce po każdorazowym wyjściu z toalety.
sobota, 6 grudnia 2025
piątek, 5 grudnia 2025
Znowu świat pogrążony w strachu. Była już choroba wściekłych krów, ptasia grypa, świńska grypa, podobno miała być też kozia grypa. Teraz mamy epidemię EHEC. Ludzie, nie dajmy się zwariować! Ktoś robi to zamieszanie celowo.
Biuro Podróży
Restauracja
Pozycjonowanie
Dom Pogrzebowy
WeselaPrzyjęcia
CentrumMateriałów
Pensjonat & SPA Rajgród
Stomatologia MedycynaEstetyczna
Szkoła Policealna
Pracuj.pl© Copyright 2025, Wszelkie prawa zastrzezone
