ZASADY BEZPIECZNEGO SPOŻYCIA SUROWYCH WARZYW I OWOCÓW
Zakupuj tylko świeże i zdrowe warzywa oraz owoce :
bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych
→ ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego.
Kupuj żywność wiadomego pochodzenia !
Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania → wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.
Zachowaj higienę w domu:
nie przechowuj w urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych warzyw i owoców nieumytych,
nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z gotowanymi,
dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie jeśli jesz je na surowo,
warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj przy użyciu szczoteczki, tylko do tego celu przeznaczonej,
do mycia używaj bezpiecznej wody lub jeżeli masz wątpliwości – przegotuj!
staraj się przechowywać świeże warzywa i owoce w warunkach chłodniczych,
nie przechowuj surowych warzyw i owoców zbyt długo, nawet w lodówce,
do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia,
myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane przy myciu oraz sporządzaniu potraw.
Zachowaj higienę osobistą:
myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowywania,
myj ręce po każdorazowym wyjściu z toalety.
niedziela, 15 grudnia 2024
niedziela, 15 grudnia 2024
Znowu świat pogrążony w strachu. Była już choroba wściekłych krów, ptasia grypa, świńska grypa, podobno miała być też kozia grypa. Teraz mamy epidemię EHEC. Ludzie, nie dajmy się zwariować! Ktoś robi to zamieszanie celowo.
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone