Jesień to doskonały czas na zadbanie o odporność dziecka. Wzmocniony dziecięcy organizm będzie miał zdecydowanie większe szanse na to, by przetrwać trudny, jesienno-zimowy okres i oprzeć się infekcjom. Jak naturalnie wzmocnić dziecięcą odporność?
Jesień jest okresem, w którym najczęściej dochodzi do spadku odporności u dzieci. Pogarszająca się aura za oknem, niedobory witamin, przeziębieni koledzy w przedszkolu i szkole - te wszystkie czynniki sprawiają, że to właśnie w tym czasie maluchy chorują najczęściej. Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym są szczególnie narażone na jesienne infekcje. Wynika to przede wszystkim z fizjologicznego spadku odporności w tym wieku.
Aby poprawić dziecięcą odporność, często wystarczy naprawdę niewiele - drobne zmiany w diecie, odpowiednia ilość snu czy regularna aktywność fizyczna. Te drobiazgi mogą przynieść naprawdę zaskakujący rezultat, sprawiając, że infekcje i katar nie będą już problemem. Wśród preparatów i suplementów diety na odporność jednym z najdłużej dostępnych i znanych jest tran. Stosowany był przez nasze babcie i rodziców, a dziś wciąż cieszy się zaufaniem. Co czyni go tak cennym?
Tran to olej otrzymywany z wątroby dorsza. Zawiera w swoim składzie bogactwo witaminy A i D, oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Właściwości tranu to suma korzyści charakterystycznych dla zawartych w nim związków, a zatem:
Ze względu na swój bogaty skład i liczne korzyści z niego wynikające, tran szczególnie zalecany jest dla dzieci w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, w przypadku niedoborów witamin A i D, a także profilaktycznie w czasie zwiększonej zachorowalności.
W walce o dobrą odporność dziecka należy zapewnić mu odpowiednią ilość zdrowego snu. Powinna ona wynosić - w zależności od wieku i potrzeb szkraba - od ok. 8 do 12 godzin dziennie. Stymulująco na układ immunologiczny zadziała także regularna dawka ruchu na świeżym powietrzu.
Jadłospis pociechy należy wzmacniać zarówno dedykowanymi preparatami, jak i zdrową żywnością. Wśród naturalnych produktów, które znane są ze swojego korzystnego wpływu na system immunologiczny, warto zwrócić uwagę na produkty pszczele - zwłaszcza pierzgę i pyłek. Zdobywają one ogromną popularność, stanowiąc skarbnicę witamin, minerałów, enzymów i aminokwasów.
W diecie powinny też znaleźć się ryby (np. dorsze), bogate w kwasy omega-3. Zbilansowany jadłospis dla dziecka jest bogaty w warzywa i owoce, w szczególności:
Dziecięca odporność pozostaje w naszych rękach. Warto o nią zawalczyć, oszczędzając dziecku nieprzyjemnych przedłużających się jesiennych infekcji.
Bibliografia
Yang, S., Lin, R., Si, L., Li, Z., Jian, W., Yu, Q., & Jia, Y. (2019). Cod-Liver Oil Improves Metabolic Indices and hs-CRP Levels in Gestational Diabetes Mellitus Patients: A Double-Blind Randomized Controlled Trial. Journal of diabetes research, 2019, 7074042. https://doi.org/10.1155/2019/7074042
https://kidshealth.org/en/parents/sleep.html
https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm
Kałużny E. 1992. Pszczela apteczka. Wyd. I Edward Kałużny Wytwórnia Leków Naturalnych „Apiherba”, Leszno
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/
sobota, 23 listopada 2024
piątek, 22 listopada 2024
Komentarze (0)