Nietypowe obchody Święta Niepodległości
W piątek, 9. listopada 2018 r. w Zespole Szkół w Wojewodzinie odbyły się obchody Święta Niepodległości, które swoją obecnością uświetnili szanowni goście: Pan Zygmunt Kruszyński – Starosta Grajewski i Pani Alicja Rutkowska – Wicestarosta. O godz. 11.11 został odśpiewany w całości hymn państwowy. Klasa II TRH wraz ze swoim wychowawcą p. Łukaszem Choynowskim przygotowała apel ukazujący trudną i pełną ofiar, drogę Polaków do zdobycia wolności. Uczniowie zbudowali bardzo wzruszającą i pełną refleksji atmosferę z końcowym przesłaniem do nas: Jak my będziemy wykorzystywać daną nam wolność? Apel bardzo udany, uczniowie mogą być z siebie dumni. Bardzo kulturalnie zachowała się w tym dniu cała społeczność szkolna, bowiem stosownie do tej uroczystej chwili, przybyli w tym dniu do szkoły w strojach świątecznych. To również podkreślało wyjątkową atmosferę tego święta. Ale to jeszcze nie koniec obchodów.
Jaki pomysł na zaakcentowanie tej okrągłej rocznicy mógł zrodzić się w szkole, która kształci żywieniowców ? Odpowiedź - wykonanie super tortu, ale żeby było nietypowo i niełatwo, tort miał powierzchnię 120 cmx 120 cm, kontury Polski i biało-czerwoną kolorystykę.
Wyzwanie przybrało postać projektu, bo przygotowanie składu, sposobu łączenia elementów, ustalenia z jakich substancji wyjdzie najlepszy kolor, technika dekoracji, przygotowanie szablonu do wykrawania formy, zajęło dwa tygodnie i wymagało zaangażowania wielu osób. Oczywiście nad logistyką czuwały i kierowały pracą młodzieży panie uczące zawodu w technikum żywienia: Beata Urbańska i Katarzyna Duda.
Czy było ciężko? Powiem tylko, że w czwartek, przed piątkowym apelem obydwie Panie wraz z zaangażowanymi uczniami wyszły ze szkoły o 22.30. Ale, jak to zazwyczaj jest, dobra praca przynosi pożądany efekt i satysfakcję. Jeden z zaproszonych gości – widząc ten tort na sali pomyślał, że jest to rekwizyt – element dekoracji wykonany z bibuły i papieru.
Ważne też, że w parze z wspaniałym wyglądem szedł wspaniały smak. O ogromie prac niech świadczą ilości zużytych do niego produktów:
1. truskawki mrożone – 3,6 kg
2. czarna porzeczka mrożona – 3,6 kg
3. cukier – 10 kg
4. budyń waniliowy – 24 szt
5. jaja – 270 szt
6. masło – 11 kg
7. cytryna – 35 szt
8. spirytus 0,5l – 1 szt
9. mąka extra – 8 kg
10. proszek do pieczenia – 8 szt
11. cukier waniliowy – 48 szt
12. cukier puder – 1,2 kg
13. śmietana 36% - 15 l
14. mąka krupczatka – 3 kg
15. mleko – 12 l
16. wafle suche (kwadrat) – 14 szt
17. mascarpone 250g – 12 szt
18. żelatyna – 2 op
19. woda – 5 l
20. krem waniliowy – 6 szt
21. rum - 200 ml
22. śnieżka krem – 24 szt
23. barwnik czerwony – 25 g
W tym miejscu pragniemy podziękować sponsorom tego przedsięwzięcia, bo gdyby nie ich hojność nie zrobilibyśmy tego z taki rozmachem. Dziękujemy firmom Intermarche oraz Mlekpol z Grajewa za produkty oraz firmie Raj w Grajewie za przygotowanie podstawy do tortu.
Dziękuję wszystkim nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie dzisiejszych obchodów, dziękuję uczniom, którzy angażują się w takie działania, bo dzięki takim osobom mamy wiele radości, satysfakcji i piękne wspomnienia. - Zdzisława Choynowska
środa, 27 listopada 2024
wtorek, 26 listopada 2024
Wow, super ;) jestem dumna z mojej szkoły