Informacja związana z grypą ptaków.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie w związku ze stwierdzeniem kolejnych ognisk zakażenia drobiu wirusem grypy ptaków, przekazuje komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego.
Jednocześnie informuje, że Główny Inspektor Sanitarny w komunikacie z dnia 09.12.2007r.przypomniał, iż:
- żywność pochodzenia zwierzęcego pochodząc od drobiu lub z drobiu, u którego stwierdzono obecność wirusa grypy ptaków, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia lub życia konsumentów jeżeli jest poddana obróbce termicznej powyżej 70 stopni Celsjusza .
- jaja stanowią rodzaj surowca zwierzęcego wymagającego ostrożności stosowania z uwagi na inne potencjalne zagrożenia np. Salmonellę.
- należy pamiętać , aby:
* nie spożywać jaj na surowo,
* podczas przechowywania w warunkach domowych wyraźnie oddzielić jaja surowe od innej żywności, szczególnie tej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia,
* zachować podwyższony reżim higieniczny przy stosowaniu jaj surowych do sporządzania potraw,
* przed użyciem poddać jaja obróbce termicznej – gotować 10 min w temp. 90-100 stopni Celsjusza lub smażyć.
- wirus H5N1 może także pozostawać na upierzeniu ptactwa, zatem należy zachować zaostrzony reżim higieniczny podczas wszelkich kontaktów z ptactwem przeznaczonym do konsumpcji.
W związku z zaistniałą sytuacją wskazane jest aby osoby dotychczas nie zaszczepione poddały się szczepieniu ochronnemu przeciwko grypie sezonowej, w celu m.in. wykluczenia ewentualnej możliwości mutacji wirusa w organizmie ludzkim.
Grajewo, dnia 11.12.2007r.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Grajewie
poniedziałek, 9 grudnia 2024
poniedziałek, 9 grudnia 2024
H5N1-WRACA AZ SZKODA:(:(
ciekawe czy teraz małe dzieci w zbiorowym żywieniu mogą jeść kurczaki?
No ptasia grypa niebezpieczna!
dzieci moga jeść przeciez to jest poddawane obróbce cieplnej ,gotowanie ,smażenie chyba wiadomo jaka to temp. także spoko nie panikujmy!
no i te jajka kurze najbardziej niebezpieczne!