Warto przeczytać

Kiedy i jak przycinać drzewa i krzewy owocowe?

Odpowiednie przycinanie drzew i krzewów owocowych jest niezbędnym i podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym, dzięki któremu możliwe jest obfite owocowanie. Dla zdrowego i prawidłowego rozwoju roślin niezwykle istotne jest nie tylko umiejętne cięcie, ale również termin, w którym zostanie wykonane.


Kiedy najlepiej przycinać drzewa i krzewy owocowe?


Najczęściej wybieranym terminem do przycinania drzew i krzewów owocowych przez sadowników z ogromnym doświadczeniem jest późna zima lub wczesna wiosna. Oczywiście niektóre z gatunków można przycinać późniejszą wiosną lub latem, jednak należy pamiętać, aby nie robić tego jesienią.

Drzewa czy krzewy przycięte jesienią będą miały znacznie mniejszą odporność na niskie temperatury. Z kolei przemarznięte rośliny mogą zamierać na wiosnę, co wiąże się z utratą przyszłych plonów.

Przycinanie drzewek i krzewów owocowych można rozpocząć już w styczniu. Warto jednak mieć na uwadze, że tego typu zabieg można przeprowadzić wyłącznie u gatunków, które wykazują odporność na mróz. Te bardziej wrażliwe na niskie temperatury warto pozostawić na wiosnę. Cięcie na tzw. przedwiośniu jest szczególnie polecane ze względu na znacznie spowolnione procesy życiowe rośliny, w tym przypadku zabieg przycinania nie powoduje dużych i drastycznych zmian. Wraz z nadejściem wiosny i cieplejszych dni przycięte drzewa i krzewy zaczynają produkcję dużych pokładów hormonu wzrostu. Przycinanie ich przed rozpoczęciem tego procesu, pobudza rośliny do procesów regeneracyjnych, a tym samym odbudowy powstałych ubytków i wypuszczania nowych liści i pąków.

Natomiast w czasie letniego przycinania roślin owocowych zaleca się usuwanie zagęszczonych pędów i tych zacieniających koronę. To, o czym warto pamiętać, to fakt, że przycinanie w połowie lata powinno pozytywnie wpłynąć na plonowanie. Oznacza to, że po przeprowadzonym cięciu powstałe owoce będą nieco większe i lepiej wybarwione. Z kolei samo drzewko będzie obfitować w kolejne pąki kwiatowe.

W przypadku jabłoni przycinanie w środku lata zaleca się na cztery tygodnie przed planowanymi zbiorami. Drzewa pestkowe, takie jak: wiśnie, czereśnie, śliwy należy przycinać po zakończeniu zbiorów.

Zabieg przycinania należy przeprowadzić w suchy i słoneczny dzień, kiedy pogoda sprzyja szybszemu gojeniu się ran po cięciach.


Narzędzia do przycinania drzewek i krzewów owocowych


Nie tylko termin przycinania jest istotny, ale równie ważne są odpowiednie narzędzia ogrodowe, dzięki którym proces przycinania przebiegnie szybko i bezproblemowo.

Firma Cellfast jest czołowym polskim producentem narzędzi ogrodowych, opartych na innowacyjnych technologiach. Do przycinania drzewek i krzewów owocowych niezbędne jest wyposażenie w odpowiednie narzędzia takie jak:

  • sekator nożycowy,
  • sekator na wysięgniku (teleskopowy),
  • sekator kowadełkowy

W zależności o rodzaju i wysokości drzewa owocowego czasem warto skorzystać z więcej niż jednego narzędzia. Rekomendowane jest użycie dostosowanych do grubości i wysokości gałęzi sekatorów. W usuwaniu świeżych zielonych gałęzi najlepiej sprawdzi się sekator nożycowy. Do przycięcia mniejszych pędów z pewnością przydadzą się różnego rodzaju sekatory ręczne, natomiast w przypadku wysoko umieszczonych gałęzi najwygodniej wybrać sekator teleskopowy. Do grubszych, zdrewniałych i twardych pędów doskonale sprawdzi się sekator kowadełkowy, a do tych najgrubszych - niezbędna może być piła ogrodnicza.

Przed rozpoczęciem przycinania, warto zdezynfekować ostrza używanych narzędzi. Grzyby i bakterie mogą z łatwością przedostać się na kolejne rośliny.


Prawidłowe przycinanie drzew i krzewów owocowych


Pierwsze cięcie należy przeprowadzić zaraz po posadzeniu rośliny, czyli zazwyczaj na wiosnę. Drzewa i krzewy, które nie posiadają rozgałęzień, przycina się na wysokości 70-90 cm. W przypadku rozgałęzień, sekatorem przycina się wszystkie pędy boczne, znajdujące się poniżej 50 cm, a pozostałe należy skrócić o 1/3 ich długości. Przewodnik przycina się ukośnie na wysokości 30-50 cm tuż nad pąkiem.

W taki sam sposób przycina się w każdym sezonie. Cięcie drzewek owocowych zawsze należy przeprowadzać pod kątem 45 stopni. W przypadku gałęzi ucina się je w miejscu za zgrubieniem nasadowym, a pędy skraca się za żywym pąkiem.

Przycinanie roślin owocowych jest zabiegiem koniecznym do ich prawidłowego wzrostu i plonowania, jednak zawsze pozostawia rany, które mogą ulec nadkażeniu. Dlatego zawsze należy przeprowadzać cięcie w suchy i słoneczny dzień, przy użyciu specjalistycznych sekatorów uprzednio poddanych dezynfekcji. Po przeprowadzonym zabiegu przycinania większe rany z powodzeniem można zasklepić za pomocą maści organicznych, które zabezpieczą roślinę i pomogą jej w regeneracji. Następnie należy wykonać oprysk, który dodatkowo zabezpieczy naruszone części drzewka lub krzewu.

Prawidłowe przycinanie drzewek i krzewów owocowych pomaga im w rozwoju i przyczynia się do powstawania większych i smaczniejszych owoców.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.