Problemy żołądkowe niestety są bardzo częstą uciążliwością na wakacjach. Wynikają one z braku przystosowania do lokalnej diety czy też uczulenia oraz zatrucia spowodowanego nierozważnym żywieniem. Jak się przygotować i zabezpieczyć przed owymi zagrożeniami na wakacyjnym wyjeździe z rodziną?
1. Ustal kto i na co jest uczulony
2. Jedz tylko z pewnego źródła
3. Unikaj ciężkostrawnych potraw
4. Co w razie problemów żołądkowych?
Przede wszystkim ważna jest świadomość zaistniałych przeciwwskazań żywieniowych wszystkich członków rodziny, z którymi wybierasz się na wakacje. Jeżeli jest to wyjazd za granicę, gdzie klimat i tradycje żywieniowe są drastycznie inne - koniecznie przypomnij sobie kto i na jakiego rodzaju pokarm ma uczulenie. Jeżeli nikt nigdy jeszcze nie wykazywał takich własności, wówczas warto sprawdzić to jeszcze przed wyjazdem. Sprawa jest szczególnie poważna, jeżeli Twoim wakacyjnym celem jest na przykład miejsce w tropikach. Spożycie owoców morskich przez osoby na nie uczulone, potrafi być nawet zabójcze, a bardzo często po prostu uciążliwe i niebezpieczne. Najlepiej abyś jeszcze na etapie planowania podróży zabrał rodzinę do specjalisty, gdzie zostaną wykonane badania pod kątem uczulenia na różne pokarmy. Mając wiedzę o ewentualnym zagrożeniu będziesz mógł unikać trudności, które mogłyby wystąpić na miejscu.
Bardzo ważne jest, aby żywiąc się poza domem bacznie zwracać uwagę na źródło pożywienia każdego uczestnika urlopu. W miejscowościach sezonowych przygotowanych dla turystów bardzo często można spotkać bary i restauracje, które nie stosują się do obowiązujących zasad higieny. Niestety zdarzają się sytuacje, w których okazuje się, że jadłodajnie sprzedają nieświeże mięso turystom, starając się ukryć przykry smak na przykład dużą ilością sosów. Najczęściej są to miejsca, które charakteryzują się również wątpliwym wyglądem zewnętrznym, sugerującym brak odpowiedniej higieny. Warto unikać takich miejsc, nawet jeżeli czasem oznacza to większy wydatek finansowy - zdrowie jest bezcenne. Ostatnio coraz popularniejsze stają się jadłodajnie w stylu “kuchnia domowa” - w środku nie ma bogatego wystroju, natomiast wnętrze jest schludne, a oferowane dania są przygotowywane higienicznie i zdrowo.
Wszelkie turystyczne miasteczka pachną smażonymi frytkami, rybami i mięsem. Niestety spożywanie takiego pożywienia w większych ilościach często kończy się bólem brzucha i niestrawnością żołądka. Jeżeli sięgasz już po potrawy tego typu - postaraj się aby zawsze były ciepłe podczas spożywania oraz popij je ciepłą herbatą. Unikaj zimnych napojów, które w połączeniu ze smażoną i tłustą potrawą mogą przyczynić się do problemów żołądkowych. Jeżeli dolegają Ci już “problemy z brzuchem” - wszelkie owoce morza, lody oraz surowe warzywa i owoce są przeciwwskazane.
Jeżeli pojawią się już problemy żołądkowe w postaci biegunki, koniecznie jak najszybciej udaj się do lekarza, aby zbadać przyczynę. W międzyczasie pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu - rozstroje żołądka bardzo odwadniają całe ciało. Korzystaj tylko z butelkowanej i zapieczętowanej wody. Nie próbuj stosować na sobie popularnych mitów na temat sposobów radzenia sobie w takich sytuacjach. Jednym z najczęściej pojawiających się, jest ten który mówi, aby profilaktycznie napić się alkoholu, który pomoże zapobiec ewentualnym problemom żołądkowym. Oczywiście nie ma przeciwwskazań medycznych na picie alkoholu w umiarze, ale jego działanie profilaktyczne jest wątpliwe. Znacznie skuteczniejsze i sprawdzone jest stosowanie bezpiecznej diety i pamięć o spakowaniu apteczki (między innymi z węglem).
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Komentarze (0)