Wiadomości

  • 3 komentarzy
  • 5400 wyświetleń

"Gęsi pipek" z Radziłowa nagrodzony w Poznaniu

Smak, aromat, unikatowość, tradycyjność – to cechy podlaskich smakołyków, które w tym roku otrzymały nagrody PERŁA 2022. To wyjątkowe wyróżnienie przyznawane jest przez Kapitułę krajową produktom, które we wcześniejszych edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” zdobyły pierwszą nagrodę.

Wręczenie prestiżowych statuetek co roku odbywa się w Poznaniu na Targach Polagra „Smaki Regionów”. Przyznane nagrody są wyrazem docenienia przez krajowych znawców, wyjątkowych walorów kulinarnych regionalnych wyrobów. To świetna promocja danego regionu i wytwórców.

W tym roku uroczystą galę otworzył sekretarz stanu Ryszard Bartosik, podkreślając, że wydarzenie to nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca rolników
i przetwórców.

W tym roku pięć podlaskich produktów otrzymało statuetki „Pereł”, które z rąk Izabeli Byszewskiej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego odbierali producenci,  a są to:

- Gęsi pipek – Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie
- Salceson ozorkowy – Magdaleny i Marcina Kosakowskich, „RHD Swojskie Wędliny” w Dobrym Lesie
- Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz, Gosp. Rolne „Kiszenie z tradycją” w Czarnej Wsi Kościelnej
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało, Gosp. Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym
- Augustowskie rogale – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek” w Kryłatce.

 

Laureatom wyróżnień bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w rozwijaniu swoich działalności. 

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Komentarze (3)

Witam. A co to jest "gęsi pipek "

To gęsia szyjka nadziewana pastą mięsno-warzywną z tejże gęsi. Mniam.

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.