Fenomen masła orzechowego znany jest w amerykańskich oraz holenderskich domach od wielu lat. Stopniowo poznajemy się na nim także my. Dlatego warto przyspieszyć cały ten proces i ukazać jakie korzyści czekają na nas, gdy zaczniemy przemycać masło orzechowe do swoich posiłków.
Aby mogło powstać masło orzechowe, konieczne jest uprażenie orzechów w temperaturze ponad dwustu stopni. W trakcie tego procesu zmieniają one kolor z białego na brązowy. Obecnie wykorzystuje się różne rodzaje orzechów do wytworzenia masła, a do najpopularniejszych należą orzechy laskowe oraz ziemne.
Zawsze najważniejsze jest zwrócenie uwagi na jakość produktów, które kupujemy. W przeciwnym razie nie będziemy mogli czerpać z tych wszystkich pozytywnych korzyści. W przypadku masła orzechowego warto zwracać uwagę na to, aby było ono wytwarzane w niskiej temperaturze, dzięki temu wszystkie składniki odżywcze zostaną zachowane. Nie może ono zawierać też emulgatorów i konserwantów. Masła orzechowe bez soli i cukru oraz zbędnych substancji można zakupić w sklepie internetowym https://naturalniezdrowe.pl/oleje-i-masla/242-maslo-orzechowe-crunchy-1000g-5902721170756.html.
Najzdrowszym rodzajem masła jest te wyprodukowane z orzechów ziemnych. W jego składzie można znaleźć wiele kwasów oleinowych, które znakomicie wspomagają nasz organizm. Dietetycy najczęściej podkreślają, że przyczynia się on do obniżenia cholesterolu, co w konsekwencji chroni przed miażdżycą oraz różnymi chorobami układu krwionośnego. Poza tym w maśle orzechowym można znaleźć bogactwo błonnika, witaminy E, magnezu, potasu oraz białka roślinnego. Jak widać, staje się ono doskonałym dodatkiem do różnych posiłków i mogą jeść go także wegetarianie.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że częsta konsumpcja masła orzechowego zmniejsza ryzyko chorób serca i usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Kiedy wybierzemy produkt o jak największej zawartości orzechów, będziemy znacznie szybkiej zwalczać infekcje oraz poprawimy kondycję naczyń krwionośnych. Nie można zapomnieć również o tym, że masło może też po prostu dodawać smaku różnym potrawom.
Tak naprawdę wiele zależy od naszych przyzwyczajeń żywieniowych. Jednak najczęściej dodawane jest ono do pieczywa, ciastek, biszkoptów, kremów lub słodkich zapiekanek. Masło orzechowe przepysznie smakuje także z naleśnikami, racuchami czy goframi. Coraz częściej można znaleźć go także jako dodatek pikantnych potraw.
Każdy z nas widział nie jeden film amerykański, podczas którego każde dziecko od rana zajada się tostem z masłem orzechowym. I nic w tym dziwnego, gdyż regularne spożywanie tego masła podnosi koncentrację oraz stymuluje mózg, co jest szczególnie ważne w trakcie nauki w szkole. Poza tym dodaje energii i siły, a dodatkowa dawka magnezu pomaga poradzić sobie w trakcie bardziej stresujących lekcji. Zatem warto przenieść ten zwyczaj na talerze także uczniów w Polsce.
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Komentarze (0)