Ciąża jest okresem, w którym każda kobieta musi bardziej o siebie zadbać. Dotyczy to zwłaszcza sposobu odżywienia. Wiele z nich postanawia wykluczyć pewne produktu ze swojego jadłospisu, takie jak np. grzyby. Czy faktycznie jedzenie grzybów nie jest wskazane w trakcie ciąży?
Ciąża jest początkiem nowego rozdziału w życiu każdej przyszłej mamy. Wiążą się z nią duże zmiany w prowadzonym dotychczas trybie życie. Bardzo ważne w tym czasie jest dostarczanie zarówno sobie, jak i dziecku wszelkich niezbędnych substancji odżywczych. Pamiętajmy, że od tego momentu kobieta jest odpowiedzialna nie tylko za swoje zdrowie, ale też za zdrowie i życie maluszka. Jednym z najczęściej poruszanych tematów przez przyszłe mamy są grzyby w ciąży, które rzekomo powinno się wykluczyć. Jest to oczywiście mit, a zaraz dowiecie się dlaczego.
Grzyby w ciąży - bogactwo składników odżywczych
Włączenie grzybów do diety kobiety w ciąży wpływa pozytywnie na rozwój dziecka. Zawierają one duże ilości składników odżywczych pod postacią minerałów i witamin. Wchodzące w ich skład żelazo zapobiega powstawaniu anemii oraz obniża ryzyko przedwczesnego porodu. Wysoka zawartość selenu wpływa na zwiększenie odporności i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. To jedne z głównych korzyści, jakie zyskuje przyszła mama, będąc na diecie zawierającej grzyby. A co z rozwijającym się dzieckiem? Zawarte w nich substancje, takie jak tiamina, niacyna i kwas pantotenowy oddziałują wzmacniająco na układ nerwowy maluszka oraz wpływają na osiągnięcie przez niego prawidłowej wagi.
Surowe, gotowane czy smażone?
Kobiety w ciąży pod żadnym pozorem nie powinny jeść surowych grzybów. Dozwolone są grzyby gotowane, suszone lub wyciągi z nich. Należy pamiętać o tym, że grzyby same w sobie są ciężkostrawne, dlatego forma ich przygotowania powinna być jak najlżejsza. Przygotowując duszone grzyby w sosie, najlepiej, aby był to sos własny bez dodatku śmietany. Podobna zasada tyczy się zup grzybowych, które najlepiej ugotować na bulionie drobiowym lub warzywnym. Grzyby warto podawać w towarzystwie ziół wspomagających trawienie, takich jak tymianek, kminek, cząber lub jałowiec. Smażenie grzybów raczej nie jest zalecane, ponieważ duże ilości oleju nie sprzyjają zdrowej diecie.
Kiedy należy zrezygnować z grzybów?
Jeśli po zjedzeniu grzybów zaczynają nam doskwierać uporczywe dolegliwości, takie jak biegunka lub wymioty, to należy jak najszybciej usunąć je ze swojej diety. Grzyby są jednymi z najbardziej ciężkostrawnych produktów, a okres ciąży wiąże się z różnymi problemami żołądkowymi, których nie należy bagatelizować. Jeśli tylko zaczyna pojawiać zgaga lub wzdęcia, natychmiast trzeba zrezygnować z grzybowych dań.
Jakie grzyby są najbezpieczniejsze w ciąży?
Na pierwszym miejscu są pieczarki, które są łatwo dostępne w każdym sklepie, a dodatkowo pochodzą one z kontrolowanych hodowli. Jeśli chodzi o grzyby zebrane w lesie, to najbardziej polecane są kurki, prawdziwki i boczniaki. Te ostatnie zawierają w sobie kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.
Komentarze (0)