Wiadomości

  • 4 komentarzy
  • 3577 wyświetleń

Wojewodzin. Julia i Artur zdobyli III miejsce!

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego za nami! Julia Formejster i Artur Gleba zdobyli III miejsce!


Wczoraj w Instytucie Kulinarnym Transgourment pod Warszawą reprezentanci 10. szkół gastronomicznych z całej Polski walczyli w finale o Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Walka była zacięta, uczniowie wykazali się kreatywnością i ciekawymi technikami. Potrawy oceniało zacne jury pod przewodnictwem Prezesa Klubu Szefów Kuchni Jarka Walczyka. Wśród oceniających znaleźli się również: Szef Kurt Scheller, Szef Teo Vafidis, Szef Bartłomiej Góra, Pan Witold Choiński - Prezes Związku Polskie Mięso oraz Pani Magda Klejzerowicz - przedstawicielka Związku Polskie Mięso. 


Finaliści mieli za zadanie przygotować przystawkę - tatara wołowego oraz danie główne składające się obowiązkowo ze schabu wieprzowego. Nasi uczniowie zaprezentowali następujące menu:

  • Przystawka: Tatar z wołowiny zrazowej / piklowana cebula / żel z kiszonego ogórka / piana chili / wędzony majonez / grzanka z chleba Vermont / oliwa lubczykowa
  • Danie główne: Stek ze schabu złotnickiego / veloute selerowe / puree ziemniaczane z gorczycą / piana z borowików / demi glace / karmelizowane warzywa / oliwa ziołowa / prażona gryka

 


Dziękujemy Szefom za bardzo cenne uwagi, wszystkim obecnym za znakomitą atmosferę i niezapomniane emocje! Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka z Szefem Marcinem Budynkiem na czele za świetną organizację konkursu!


Jako trenerka i opiekunka dziękuję moim drogim uczniom - Julii i Arturowi za wspólną przygodę, każdą minutę ciężkiej pracy i profesjonalizm! Jesteście wspaniali i z całego serca gratuluję!


Całej społeczności szkolnej dziękujemy za wsparcie, każde dobre słowo i pomoc.
Razem możemy wszystko!

 

 


Agata Choynowska 

Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie 

wtorek, 28 stycznia 2025

TEAM 4. Życie jest pełne niespodzianek

wtorek, 28 stycznia 2025

Informacja Rady Powiatu Grajewskiego

Komentarze (4)

Brawo mlodzi,Artur superrr gratulacje!

Kto gotuje ten wie, ile trzeba włożyć wysiłku żeby zaimponować takim jurorom. Maestria, profesjonalizm z którym ciężko się spotkać w dzisiejszych czasach;))) Gratulacje

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.