Jubileuszowa, V edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj z klasą" i kolejne podium jest nasze!
Julia Jarosz i Katarzyna Łomotowska wywalczyły II miejsce w tym prestiżowym wydarzeniu podlaskich szkół gastronomicznych i tym samym wygrały staż w restauracji mistrza Karola Okrasy i szefa kuchni Grzegorza Krupy.
15 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał pod hasłem "Tradycyjna kuchnia polska w wydaniu podlaskim". Julia i Kasia zaserwowały iście arcypolskie mięso - GĘSINĘ:
- Kapuśniak na gęsinie z pączkiem z grzybami, kremem z grochu z wanilią, śmietaną limonkową i oliwą ziołową;
- Pipki gęsie, pierś sous vide i confitowane nogi podane z puree ziemniaczano-grzybowym, pianą z buraka, prażoną gryką i żelem z pigwowca.
Dziewczęta w wielkim stylu zaprezentowały swoje umiejętności, pokazały jak w nurcie zero waste wykorzystać wszystkie elementy z gęsi. To niesamowite obserwować jak nasi uczniowie podnoszą sobie poprzeczkę i z uporem zmierzają do celu. Jestem pod wielkim wrażeniem ich rozwoju i mam nadzieję, że ten rozwój będzie trwał!
Kasiu, Julia dziękuję za wspaniałe emocje i jeszcze raz bardzo gratuluję!
W imieniu całej drużyny dziękuję Pani Beacie Urbańskiej, która zawsze jest naszym dobrym duchem i na którą zawsze możemy liczyć. Dziękujemy również Pani Dyrektor Zdzisławie Choynowskiej za wsparcie i dopingowanie nas przez cały czas trwania konkursu.
Agata Choynowska
https://podlaskie.eu/rs/rozsmakowani-w-tradycji-final-konkursu-gotuj-z-klasa-za-nami.html
piątek, 22 listopada 2024
czwartek, 21 listopada 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)