Czas ferii zimowych to znakomita okazja, by rozwijać swoje pasje i zainteresowania oraz by zdobywać nowe umiejętności. Odpoczynek od szkoły nie musi oznaczać odpoczynku od nauki. Zwłaszcza wtedy, gdy jest możliwość pozyskania specjalistycznej wiedzy na najwyższym poziomie od doświadczonych praktyków. Taką szansę otrzymali uczniowie i nauczyciele ZS w Wojewodzinie w ramach projektu "Zawodowiec - dobry fachowiec".
Pięcioro uczniów technikum budownictwa oraz nauczyciel zawodu p. Ewelina Jagłowska odbyli kurs "Układania glazury i terakoty" w firmie Danwood w Białymstoku. Spędzili tam pięć, bardzo intensywnie zagospodarowanych, dni. Program szkolenia obejmował kształcenie innowacyjnych umiejętności i technologii z zakresu robót glazurniczych. Uczestnicy kursu poznali m.in. nowoczesny system poziomowania płytek oraz nowoczesne narzędzia glazurnicze. Mieli też okazję sprawdzić się w samodzielnym działaniu pod czujnym okiem najlepszych specjalistów. Z całą pewnością udział w szkoleniu pozwolił pozyskać umiejętności bardzo przydatne w branży budowlanej i cenione na rynku pracy. To znakomita inwestycja w przyszłość, wszak budowlańcy doskonale wiedzą, że najważniejsze są solidne fundamenty, a profesjonalne działanie zawsze opiera się na gruntownej wiedzy.
W tym samym czasie sześcioro uczniów technikum żywienia brało udział w warsztatach cukierniczych w PSS Społem w Białymstoku, a ich nauczyciel zawodu p. Agata Choynowska odbyła staż zawodowy w restauracji Pawilon Towarzyski. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przez 5 dni przygotowywali między innym: ciasta, ciasteczka, pączki, faworki, makówki, pizzerinki, rogale świętomarcińskie, drożdżówki... Pracę w tak dużym zakładzie uczniowie określili jako "mocno schematyczną", ponieważ jednorazowo przygotowuje sie tam pączki z 70 kg ciasta. Większość pracy wykonują maszyny - olbrzymie mieszarki, wałkownice, zwijacze, krajalnice; jednak sporo jest też pracy manualnej - chociażby przy formowaniu pączków czy przygotowaniu jaj (wybijaniu i dzieleniu) do wypieków w ilości... kilku tysięcy. Uczniowie jednomyślnie stwierdzili, że będą miło wspominać miniony czas, pomimo że wiązał się z ciężką pracą i są bardzo wdzięczni pracownikom ciastkarni PSS Społem za cenne doświadczenie! W czasie wolnym uczniowie wraz z opiekunami zwiedzali stolicę Podlasia pod kątem urbanistyczno -architektonicznym. To była fenomenalna wycieczka! Pozwoliła odkryć na nowo- stare, dobrze znane miejsca. Nie zabrakło również zimowych akcentów, takich jak wspólna wyprawa na łyżwy. Jednym słowem - było dużo świetnej zabawy!
Staż zawodowy p. Agaty Choynowskiej w Pawilonie Towarzyskim upłynął równie ciekawie, choć jak sama przyznaje, zdecydowanie za szybko. W restauracji poznała świetny zespół kucharzy na czele ze znakomitym Szefem Kuchni Bartoszem Łukaszewiczem, co pozwoliło naprawdę uczyć się od najlepszych. O swoich wrażeniach mówi z pełnym zachwytem: "Poznałam tajniki najlepszego chleba na zakwasie, brałam udział w przygotowywaniu towarzyskich śniadań, uczyłam się sporządzać elementy dań lunchowych oraz dań z karty zimowej. Przyglądałam się pracy kucharzy przy wydawaniu potraw oraz składałam dania pod okiem Szefa Kuchni. To był cenny czas, zarówno pod względem zawodowym, jak również towarzyskim - poznałam wspaniałych ludzi i nawiązałam ciekawe kontakty zawodowe. Dziękuję całej ekipie oraz właścicielom restauracji".
Staż zawodowy odbyła także p. Beata Urbańska. Wybrała się do Pensjonat&Spa RAJ, gdzie zajmowała się przede wszystkim organizacją usług gastronomicznych oraz zgłębiała tajniki rozliczania działalności gastronomicznej. Przygotowywała także bufet śniadaniowy dla gości hotelowych, sporządzała potrawy z karty dań oraz potrawy na imprezy okolicznościowe. Wszystkie te zajęcia pozwoliły doskonalić swój własny warsztat pracy oraz przyniosły wiele zawodowej satysfakcji i zadowolenia.
Wspaniałym zwieńczeniem aktywnych ferii w ramach projektu "Zawodowiec- dobry fachowiec" była wycieczka uczniów technikum budownictwa do Poznania i udział w Międzynarodowych Targach Budownictwa i Architektury BUDMA . Zaprezentowano tam najnowszą ofertę produktową i usługową. Przygotowano wiele ciekawych wykładów i prezentacji nowoczesnego sprzętu do prac budowlanych. Ze szczególną ciekawością nasza grupa przyglądała się uczniowskim zmaganiom w turnieju budowlanym „Złota Kielnia”. Grzechem byłoby też nie skorzystać z okazji „poznania Poznania” .Zwiedzanie Starego Rynku oraz Muzeum Narodowego pozwoliło docenić wyjątkowość tego miasta ze względu na sposób zagospodarowania przestrzeni. To był naprawdę wartościowy wyjazd.
Dziękujemy Panu Michałowi Średzińskiemu - koordynatorowi i Liderowi projektu, za organizację wszystkich działań i wsparcie w czasie ich realizacji. Czekamy z niecierpliwością na kolejne aktywności zawodowe w ramach projektu.
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Wszystko super, tylko co z innymi zawodami w tej szkole?
Super Wojewodzin ! :) Obserwator myślę że wszystkie zawody w tej szkole się rozwijają :) Szkoła z przyszłością są super zawody. wyniki egzaminów zawodowych są na wysokim poziomie
Takie wyjazdy są bardzo potrzebne mlodzieży gdyż mogą dużo nauczyć sie ,zaobserwować jak się wykonuje rożne prace ,uczą integracji z innymi ludżmi .Przyda się pozniej w doroslym życiu to czego teraz nauczą sie od pracodawców -trzeba dużo cierpliwosci i ciepla żeby chcieli od nas doroslych zeby chcieli rozmawiac i garnąc sie do pracy .Brawo dla Pań ,ktore tam z nimi pojechały i chcą cos pokazac.
Obserwator ma słuszną rację gdzie inne zawody
Już wkrótce podobne formy rozwoju będą dedykowane dla uczniów kształcących się w innych zawodach.
Brawa należą się nauczycielkom. W swoim wolnym czasie oddać się szkoleniom, no to składam pokłony. W dzisiejszych czasach to ewenement. Gratuluję Paniom. Widać, że Paniom jeszcze zależy. Z tego co pamiętam, zawsze Wam zależało na jakości z pożytkiem dla uczniów. Mega zadowolenie.