10 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół w Niećkowie odbyło się oficjalne wręczenie zaświadczeń ukończenia przez uczniów tejże placówki dwóch spośród pięciu planowanych kursów gastronomiczno – spożywczych. Szkolenia zostały zorganizowane przez Restaurację BIESIADNA ze Szczuczyna w ramach projektu „ Zawodowcy” realizowanego w ramach Priorytetu IX - Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego przez firmę T – Matic Grupa Computer Plus Sp. z o.o. z Białegostoku.
Dwie 12 osobowe grupy uczniów ZS w Niećkowie wzięło udział w kursach:
- „Kuchnia staropolska – nasze dziedzictwo”, oraz
- „Planowanie żywienia i doradztwo żywieniowe w zakładach gastronomicznych”
Pierwszy z kursów poświęcony był tajnikom kuchni staropolskiej. Uczniowie w nim uczestniczący mieli możliwość wzbogacenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu przyrządzania i podawania potraw z wykorzystaniem historycznych, tradycyjnych receptur. Pod okiem mgr Katarzyny Wiszowatej uczniowie przygotowali w pracowni kształcenia praktycznego ZS w Niećkowie ok 20 potraw. Każdy z uczestników w ramach szkolenia otrzymał cenne materiały w postaci bluz kucharskich oraz książek m.in. „Compendium Ferkulorum” Stanisława Czernieckiego.
Druga grupa uczestników miała możliwość zapoznania się z zasadami planowania jadłospisów, oraz racjonalnego żywienia i współczesnych trendów żywieniowych. Młodzież brała udział w 6 dniowym cyklu warsztatów, gdzie pod okiem mgr inż. Katarzyny Duda ćwiczyła umiejętności tworzenia menu zarówno w zakładach gastronomicznych typu zamkniętego jak również w restauracjach. Ta grupa uczestników także została wyposażona w materiały m.in. kalkulatory, notesy i książki (Vademecum kucharz & gastronom).
O zadowoleniu uczniów świadczą uśmiechy na ich twarzy pomimo tego, że zajęcia prowadzono w godzinach popołudniowych i wieczornych po odbyciu obowiązkowych zajęć lekcyjnych.
Oprócz zajęć z gastronomii uczniowie odbywają zajęcia z matematyki i doradztwa zawodowego. Przed nimi jeszcze dwutygodniowe praktyki zawodowe i wyjazd 42 osób na targi gastronomiczne do Gdańska.
W ramach projektu szkoła została doposażona w nowoczesny sprzęt gastronomiczny za 40000zł
czwartek, 2 maja 2024
czwartek, 2 maja 2024
Super gratulacje dla uczestników. W Niećkowie zawsze coś – brawo Panie Dyrektorze i uznanie dla nauczycieli
Gratulacje.