Warsztaty "Aromatyczne sosy - wyznacznik lokalnej kuchni" z Mistrzem Karolem Okrasą
Wczoraj podsumowaliśmy tegoroczną, IV Edycję Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Gotuj z klasą", podczas warsztatów z niekwestionowanym guru sztuki kulinarnej Karolem Okrasą. Nasze finalistki, laureatki II miejsca - Julia Formejster i Oliwia Gocłowska, miały okazję poznać tajniki przygotowywania sosu demiglace, który był bazą do autorskiego sosu podawanego z combrem jagnięcym saute. Dziewczęta wykorzystały do tego produkty lokalne: miód augustowski, syrop z pędów sosny, świeże zioła oraz białe wino. Finalny efekt był niezwykle zaskakujący, a uczestnicy wydarzenia zgodnie stwierdzili, że podczas degustacji przeżyli coś ciekawego. I o to właśnie chodzi w sztuce kulinarnej. Wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i jeszcze bardziej przekonani, że to niuanse decydują o sukcesie w gastronomii. W drodze do miejsca warsztatów - urokliwej i przepysznej restauracji Ziemia Brańska Gospoda, zatrzymaliśmy się na spacerze po kładce Długa Luka na Bagnie Ławki, w południowym basenie Doliny Biebrzy. To był wspaniały dzień! Dziękujemy całej ekipie za fajne spotkanie - Agata Choynowska
Zespół Szkół w Wojewodzinie
Szczegóły: https://podlaskie.eu/rs/aromatyczne-sosy-znakiem-rozpoznawczym-lokalnej-kuchni-warsztaty-z-okrasa-w-bransku.html
czwartek, 27 lutego 2025
środa, 26 lutego 2025
© Copyright 2025, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)