„Naturalnie i lokalnie – domowe wędliny i smakołyki” – warsztaty kulinarne
W dniu 12 czerwca 2025 roku w Świetlicy Wiejskiej w Pieńczykowie odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Naturalnie i lokalnie – domowe wędliny i smakołyki”. Organizatorem spotkania było Koło Gospodyń Wiejskich w Pieńczykowie, które za cel postawiło sobie upowszechnianie działań na obszarach wiejskich związanych z tradycjami kulinarnymi.
W warsztatach wzięło udział 20 uczestników.
Uczestnicy pracowali w trzech grupach, z których każda realizowała inne zadania. Pierwsza grupa, pod okiem pani Jagody, przygotowywała domową kaszankę. Drugą, zajmującą się pyszną pasztetową, prowadziła pani Helena. Trzecia grupa, kierowana przez panią Mariannę, podjęła się przygotowania wyjątkowej, domowej kiełbasy. Zainteresowani mieli niepowtarzalną okazję poznać tajniki przygotowywania farszu do tradycyjnych, lokalnych przysmaków.
Warsztaty zakończyły się wspólnym poczęstunkiem, podczas którego uczestnicy mogli skosztować świeżych, lokalnych wyrobów oraz wymienić się wrażeniami i pomysłami na kolejne spotkania.
czwartek, 17 lipca 2025
czwartek, 17 lipca 2025
© Copyright 2025, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)