Według Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie, co około 3-4 godziny. Pierwszy z nich powinien zostać spożyty najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Śniadanie ma za zadanie dodać nam energii, pobudzić organizm do działania i przyspieszyć przemianę materii. Jeśli je pominiemy, wahania hormonów mogą spowodować u nas tzw. napad wilczego głodu, podczas którego następny posiłek zostanie zjedzony zbyt szybko i w za dużej ilości. Takie spożywanie posiłków jest nieodpowiednie dla naszego organizmu, ponieważ może powodować problemy z trawieniem oraz nadwagę. Unikanie śniadań koreluje również z gorszym profilem lipidowym, niewłaściwymi wartościami ciśnienia tętniczego, insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym [1].
Jak pokazują niektóre badania naukowe, ludzie regularnie jedzący śniadania rzeczywiście ważą mniej, niż ci, którzy unikają pierwszego posiłku. U tych drugich ryzyko otyłości jest znacznie większe [2]. Jednak jak się okazuje, samo jedzenie śniadań nie pomaga schudnąć. Przez 16 tygodni porównywano zmiany masy ciała grup osób jedzących i pomijających śniadania. Wyniki nie wskazały żadnych różnic. Możliwe więc, że nie jest to prosta korelacja i wpływ mają tu także inne czynniki.
Niektórzy chcąc przedłużyć czas nocnego odpoczynku rezygnują ze śniadania na rzecz dłuższego snu. Tłumaczą to tym, że sen jest ważny dla ich właściwego funkcjonowania poznawczego i dobrego samopoczucia. Warto jednak poświęcić nawet pół godziny snu na przygotowanie i zjedzenie śniadania, gdyż ma ono pozytywny wpływ na zdolność uczenia się, zapamiętywania oraz wspomaga koncentrację uwagi. Jest to szczególnie istotne u dzieci, które nie jedząc śniadań skarżą się na złe samopoczucie, bywają rozdrażnione, a nawet miewają z tego powodu bóle głowy. Co za tym idzie, ich wyniki w nauce są często dużo niższe, niż ich rzeczywiste możliwości [3].
Jeżeli już jesz śniadanie - osiągnąłeś połowę sukcesu. Ważne jednak, abyś przyłożył się do jego zaplanowania i przygotowania. Możesz zrobić to wieczorem dzień wcześniej, aby rano mieć gotowy, dobrej jakości posiłek do zjedzenia. Śniadanie musi zawierać odpowiednie składniki. Nie powinieneś łapać z lodówki w biegu czegokolwiek. Szybkie kanapki z białą bułką, żółtym serem i odrobiną keczupu niech będą awaryjną ostatecznością.
Śniadanie powinno pokryć około 25% zapotrzebowania kalorycznego na cały dzień. Musi zawierać łatwo przyswajalne węglowodany, które uzupełnią niedobory pokarmowe wynikające z nocnej przerwy w spożywaniu posiłków, ale także węglowodany, które trawione są dłużej, aby zapewnić energię na pierwszą połowę dnia. Pierwszy posiłek musi zawierać także białka i tłuszcze. Świetnymi produktami na śniadanie będą:
- warzywa i owoce - najlepiej sezonowe, ale w zimie sprawdzą się także mrożonki;
- produkty zbożowe - pełnoziarniste pieczywo, musli bezglutenowe, płatki jęczmienne, musli zawierające orzechy i suszone owoce;
- nabiał - mleko 2%, jogurt naturalny, kerif, maślanka, twaróg;
- wędliny, jaja, ryby - chude polędwice, szynki drobiowe, wiejskie jaja oraz ryby takie jak makrela czy łosoś.
[1] Monzani A., Ricotti R., Caputo M. i wsp.: A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future? Nutrients. 2019,11. doi: 10.3390/nu11020387.
[2] Forkert E.C.O., Moraes A.C.F., Carvalho H.B. i wsp.: Skipping breakfast is associated with adiposity markers especially when sleep time is adequate in adolescents. Sci Rep. 2019, 9,6380.
[3] Adolphus K., Lawton C.L., Champ C.L. i wsp. The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review. Adv Nutr. 2016; 16;7(3): 590S-612S.
poniedziałek, 25 listopada 2024
sobota, 23 listopada 2024
Komentarze (0)