Świadomość populacji w kontekście prozdrowotnego wpływu spożycia ryb na organizm człowieka jest duża i stale rośnie. Eksperci w zakresie żywienia rekomendują ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz ryb jako wartościowego źródła białka. Model diety śródziemnomorskiej, który uwzględnia zwiększoną podaż ryb i owoców morza, uznawany jest za najzdrowszy sposób odżywiania. Do diety śródziemnomorskiej porównywana jest dieta nordycka, która również zakłada duży udział ryb morskich, w tym łososia norweskiego w jadłospisie.
Produkcja łososia norweskiego odbywa się jednakowo poprzez jego połów z naturalnych akwenów oraz hodowle umiejscowione w zbiornikach wodnych typu fiordy lub zatoki. Do czołowych producentów gatunku należą takie kraje jak: Norwegia, Szkocja, Kanada i Chile. Wzrost konsumpcji łososia norweskiego odnotowuje się w krajach powszechnie uznawanych za zamożne, a sam łosoś jest postrzegany jako ryba elegancka, serwowana na specjalne okazje. Popularność łososia wspiera jego szerokie wykorzystanie kulinarne.
Łosoś norweski jest ważnym elementem zdrowej diety przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka o wysokiej strawności oraz długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Spożycie łososia norweskiego jest zalecane w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób metabolicznych takich jak otyłość, czy cukrzyca typu 2. Korzystny profil lipidowy, czyli wysoka zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy niskiej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych powoduje, że łosoś jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa.
Łosoś norweski jest łatwy w przygotowaniu, jednak aby zachować ważne składniki odżywcze, należy unikać smażenia czy pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kulinarne łososia wędzonego na zimno ze względu na utrzymanie niestabilnych termicznie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Poza tym proces wędzenia przedłuża termin przydatności ryby do spożycia. Wstępne jego przygotowanie w zaprawie solankowej przyczynia się do usunięcia mikroorganizmów, które powodowałyby psucie się produktu.
Łosoś norweski jest zalecany przez dietetyków i lekarzy ze względu na prozdrowotne właściwości. Łosoś jako tłusta ryba morska wykazuje obecność ważnych z punktu widzenia profilaktyki chorób kwasy tłuszczowe omega-3.
Korzyści zdrowotne spożywania łososia norweskiego:
środa, 11 grudnia 2024
piątek, 6 grudnia 2024
Komentarze (0)