Kultura i rozrywka

Konkurs kulinarny

Konkurs kulinarny RAJD KUCHARZY – mistrzowie dotarli na metę! 

Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie Zespołu Szkół w Wojewodzinie rywalizowali  podczas kolejnych etapów konkursu kulinarnego RAJDU KUCHARZY. Uczniowie wystartowali 1 czerwca 2021 r. o godz. 8.00, a na metę dotarli o 16.00.

Poczynania kulinarne uczestników oceniało Jury w składzie: Pan Ryszard Rogiński – Wicedyrektor, Pani Wioletta Czaplicka – Kierownik internatu, Pani Monika Gardocka – Kierownik gospodarczy oraz Pani Ewa Gleba – Główna księgowa ZS w Wojewodzinie.

Konkurs składał się z III etapów:

I - opracowanie ciekawej receptury na pełnowartościowe danie składające się obowiązkowo z filetu drobiowego/filetu z łososia oraz zielonego groszku, 

II - wykonanie autorskiego dania pod okiem komisji konkursowej,

III - wykonanie dania ze składników z "czarnej skrzynki".

Do współzawodnictwa stanęło pięć 2-osobowych zespołów z klas drugich oraz dwie przyszłe kucharki z klasy trzeciej technikum żywienia. Po drugim etapie konkursu komisja konkursowa wyłoniła najlepszych, którzy zmierzyli się w kolejnej konkurencji. W "czarnej skrzynce" uczniowie znaleźli świeże, pachnące owoce (borówki, maliny, jeżyny) oraz produkty do sporządzania deserów (mąkę, jaja, śmietankę, cukier, mleko, czekoladę deserową i białą, cynamon i wanilię oraz bazylię). Kucharze nie mieli żadnego problemu z wykonaniem dania z tych składników i świetnie poradzili sobie z tym zadaniem! 

 

Wyniki konkursu:
I miejsce -  Sylwia Borkowska, klasa 3 TŻ (pieczona pierś z kurczaka na risotto z groszkiem i gorgonzolą; tarta z czekoladowym ganache’m, musem malinowym i bezą włoską)


II miejsce – Natalia Magiera i Paulina Witkowska, klasa 2TŻ (pierś z kurczaka w kremowym sosie koperkowym, purre z zielonego groszku z miętą, grzanki z pesto ziołowym; fondant czekoladowym z sosem borówkowym z cynamonem)


III miejsce – Marta Stankiewicz i Paulina Akacka, klasa 2TŻR (pierś z kurczaka w sosie z białego wina z ziołami, purre z groszku z papryką, spaghetti z cukini; tartaletka z kremem waniliowo-bazyliowym i owocami)

Nagrodą za zajęcie I-go i II-go miejsca są vouchery na warsztaty kulinarne, w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku, o wartości 200 zł na osobę. Sylwia, Natalia i Paulina same zdecydują o tematyce warsztatów, a studio ATUTY dysponuje szerokim wachlarzem szkoleń pod okiem najlepszych szefów kuchni. Za zajęcie III miejsca – Marta i Paulina otrzymały vouchery na zakup narzędzi gastronomicznych o wartości 100 zł na osobę. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki w postaci drobnych narzędzi cukierniczych.

Komisja konkursu przyznała również tytuł Szefa Szkolnej Kuchni – Paulinie Akackiej, między innymi za upór i spokój podczas pracy oraz świetną organizację. Otrzymanie tytułu będzie wiązało się z pewnymi przywilejami, ale również nowymi wyzwaniami!

Wręczenie nagród i dyplomów oraz podsumowanie konkursu odbyło się w obecności Dyrekcji, Komisji konkursowej i całej społeczności szkolnej podczas apelu na boisku szkolnym.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólną, świetną zabawę podczas konkursu i serdecznie gratulujemy pasji i umiejętności! 

 

Zespół nauczycieli żywienia,

Agata Choynowska

Beata Urbańska

Urszula Prostko

 

piątek, 12 września 2025

"Uśmiech lekiem na wszystko" Grajewo 2025

piątek, 12 września 2025

Dyskusyjny Klub Filmowy "W Starym Kinie"

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.