Kultura i rozrywka

  • 9 komentarzy
  • 9392 wyświetleń

Konkurs "Gotuj z klasą" rozstrzygnięty!

Wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów. Finał zmagań odbył się w piątek, 25 marca, w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku.

Nagrody laureatom wręczali m.in. marszałek Artur Kosicki, wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz mistrz kulinarny Karol Okrasa.

 

Konkurs był skierowany do uczniów podlaskich ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości.

 

Zwycięski zespół, przy wsparciu opiekuna – Agaty Choynowskiej, kubki smakowe jurorów podbił przede wszystkim potrawą z jelenia.

– To jest bardzo trudne mięso, próbowałyśmy je zrobić w wielu formach, ale w końcu stwierdziłyśmy, że świeżynka będzie najlepsza – opowiadały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska.

Wart uwagi jest fakt, że Zespół Szkół w Wojewodzinie wyeliminował w konkursie 12 podlaskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.


Dziewczęta podkreśliły, że inspiracje czerpią od swoich babć oraz z kuchni… Karola Okrasy. Jak przyznały, nie pierwszy raz biorą udział w tym konkursie.


– Polecamy każdemu! My wytrwale dążyłyśmy do celu i go osiągnęłyśmy, ale każda z tych prób była bardzo potrzebną lekcją – podsumowały zwyciężczynie trzeciego finału „Gotuj z klasą”.


Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw.


– „Przez żołądek do serca” – to hasło jest doskonałym odzwierciedleniem tego, co my, będąc w komisji, czuliśmy dzisiaj, próbując waszych dań – zapewnił. – Byliśmy oszołomieni waszą wiedzą i podejściem do lokalności, produktu tradycyjnego, że wiedzieliście o nim wszystko, czasami nawet więcej niż my – zaakcentował.


Zespół z Wojewodzina przygotował następujące menu:


Przystawka: Lin w śmietanie na grzance z chleba pszenno-żytniego na zakwasie, galatertka i kawior z kiszonego ogórka, siano z pora, zest limonki


Danie główne: Babka ziemniaczana, świeżynka z jelenia, kapusta z grzybami, demi glace śliwkowy, oliwa szczypiorkowa


Deser: Keks z wędzoną śliwką, krem patisiere, sos korzenny z owoców leśnych, kruszonka z karmelizowanych migdałów 

 

Organizatorem konkursu było Województwo Podlaskie.

 

Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Kamil Timoszuk

piątek, 12 września 2025

"Uśmiech lekiem na wszystko" Grajewo 2025

piątek, 12 września 2025

Dyskusyjny Klub Filmowy "W Starym Kinie"

Komentarze (9)

Gratulację. Brawo Wojewodzin. Szkoła na najwyższym poziomie kształcenia :)

Super! GRATULACJE DZIEWCZYNY!!

Nie uwierzę, dopóki nie spróbuję. Laureatki natychmiast powinny zwycięskie potrawy serwować w którejś z grajewskich jadłodajni. Na - tych - miast !!!!

Gratulacje! Piękny sukces.

Pani Agata wszystkich konkurentów wymiata. Dziewczyny zrobią karierę. Ogromny sukces dziewczyn i pani Agaty. Konkurs na bardzo wysokim poziomie. Wiem ile trzeba poświęceń i wyrzeczeń by tam się znaleźć, a co dopiero wygrać. Jeszcze raz powiem: Pani Agata wszystkich konkurentów wymiata, w sensie pozytywnym oczywiście. Tylko gratulować no i żeby można było posmakować.

Osoba redagująca ten tekst powinna zamieścić informację o liczbie zespołów (szkół), które rywalizowały w finale, bo to świadczy o skali sukcesu. Budzi podziw fakt, że uczennice z ZS w Wojewodzinie wyeliminowały 12 szkół. Słowa uznania nauczycielowi - Agacie Choynowskiej i Sylwoim!

Dzisiaj dwa głośne sukcesy. Iga Świątek pierwsza rakietą świata i drugi sukces , najlepiej gotujące dziewczyny w podlaskiem z Wojewodzina. Gratulujemy pani Agacie Choynowskiej oraz Sylwii Borkowskiej i Sylwii Łajewskiej. Gotować przed kamerami i przed takimi osobami, to trzeba było poćwiczyć. Doceniamy wkład pracy. Ten tercet kulinarny jest dużo wart. Pięknie, smacznie i zdrowo. Jesteśmy pod wrażeniem to za mało. Jesteśmy głodni...

Brawo! Gratulacje!

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.