Wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów. Finał zmagań odbył się w piątek, 25 marca, w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku.
Nagrody laureatom wręczali m.in. marszałek Artur Kosicki, wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz mistrz kulinarny Karol Okrasa.
Konkurs był skierowany do uczniów podlaskich ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Polegał na przygotowaniu w określonym czasie menu obiadowego opartego na lokalnych produktach wysokiej jakości.
Zwycięski zespół, przy wsparciu opiekuna – Agaty Choynowskiej, kubki smakowe jurorów podbił przede wszystkim potrawą z jelenia.
– To jest bardzo trudne mięso, próbowałyśmy je zrobić w wielu formach, ale w końcu stwierdziłyśmy, że świeżynka będzie najlepsza – opowiadały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska.
Wart uwagi jest fakt, że Zespół Szkół w Wojewodzinie wyeliminował w konkursie 12 podlaskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.
Dziewczęta podkreśliły, że inspiracje czerpią od swoich babć oraz z kuchni… Karola Okrasy. Jak przyznały, nie pierwszy raz biorą udział w tym konkursie.
– Polecamy każdemu! My wytrwale dążyłyśmy do celu i go osiągnęłyśmy, ale każda z tych prób była bardzo potrzebną lekcją – podsumowały zwyciężczynie trzeciego finału „Gotuj z klasą”.
Przewodniczący komisji konkursowej Karol Okrasa docenił pomysłowość i wysoką jakość zaproponowanych przez uczestników potraw.
– „Przez żołądek do serca” – to hasło jest doskonałym odzwierciedleniem tego, co my, będąc w komisji, czuliśmy dzisiaj, próbując waszych dań – zapewnił. – Byliśmy oszołomieni waszą wiedzą i podejściem do lokalności, produktu tradycyjnego, że wiedzieliście o nim wszystko, czasami nawet więcej niż my – zaakcentował.
Zespół z Wojewodzina przygotował następujące menu:
Przystawka: Lin w śmietanie na grzance z chleba pszenno-żytniego na zakwasie, galatertka i kawior z kiszonego ogórka, siano z pora, zest limonki
Danie główne: Babka ziemniaczana, świeżynka z jelenia, kapusta z grzybami, demi glace śliwkowy, oliwa szczypiorkowa
Deser: Keks z wędzoną śliwką, krem patisiere, sos korzenny z owoców leśnych, kruszonka z karmelizowanych migdałów
Organizatorem konkursu było Województwo Podlaskie.
Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Kamil Timoszuk
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Gratulację. Brawo Wojewodzin. Szkoła na najwyższym poziomie kształcenia :)
Super! GRATULACJE DZIEWCZYNY!!
Gratulacje ! :)
Nie uwierzę, dopóki nie spróbuję. Laureatki natychmiast powinny zwycięskie potrawy serwować w którejś z grajewskich jadłodajni. Na - tych - miast !!!!
Gratulacje! Piękny sukces.
Pani Agata wszystkich konkurentów wymiata. Dziewczyny zrobią karierę. Ogromny sukces dziewczyn i pani Agaty. Konkurs na bardzo wysokim poziomie. Wiem ile trzeba poświęceń i wyrzeczeń by tam się znaleźć, a co dopiero wygrać. Jeszcze raz powiem: Pani Agata wszystkich konkurentów wymiata, w sensie pozytywnym oczywiście. Tylko gratulować no i żeby można było posmakować.
Osoba redagująca ten tekst powinna zamieścić informację o liczbie zespołów (szkół), które rywalizowały w finale, bo to świadczy o skali sukcesu. Budzi podziw fakt, że uczennice z ZS w Wojewodzinie wyeliminowały 12 szkół. Słowa uznania nauczycielowi - Agacie Choynowskiej i Sylwoim!
Dzisiaj dwa głośne sukcesy. Iga Świątek pierwsza rakietą świata i drugi sukces , najlepiej gotujące dziewczyny w podlaskiem z Wojewodzina. Gratulujemy pani Agacie Choynowskiej oraz Sylwii Borkowskiej i Sylwii Łajewskiej. Gotować przed kamerami i przed takimi osobami, to trzeba było poćwiczyć. Doceniamy wkład pracy. Ten tercet kulinarny jest dużo wart. Pięknie, smacznie i zdrowo. Jesteśmy pod wrażeniem to za mało. Jesteśmy głodni...
Brawo! Gratulacje!