4 grudnia 2025 roku w Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie odbyła się VII edycja szkolnego konkursu cukierniczego „Ale Tort!”. Wydarzenie, które na stałe wpisało się w tradycję szkoły, ponownie przyciągnęło liczne grono utalentowanych uczniów klas gastronomicznych. Młodzież, pracując w dwuosobowych zespołach, przygotowała autorskie torty oceniane pod względem smaku, estetyki, kreatywności i techniki wykonania.
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie: Wicestarosta Grajewski Maria Gwiazdowska, absolwentka szkoły, utalentowana cukierniczo Sylwia Borkowska, Wicedyrektor Ryszard Rogiński oraz Kierownik internatu Wioleta Czaplicka. Komisja podkreślała wysoki poziom tegorocznych prac oraz ogromne zaangażowanie uczniów. Organizacją wydarzenia zajęły się nauczycielki - Agata Choynowska i Beata Urbańska, które zadbały o sprawny przebieg konkursu i odpowiednią oprawę.
Do rywalizacji przystąpiło aż trzynaście zespołów reprezentujących klasy od pierwszej do piątej. Każdy tort był inny, a uczestnicy wykazali się nie tylko umiejętnościami technicznymi, lecz także odwagą w łączeniu smaków i dbałością o końcową prezentację. Po degustacji wszystkich prac i dokładnych obradach jury ogłosiło wyniki, podkreślając, że decyzja nie należała do łatwych.
W tym roku wyróżnienia trafiły do dwóch zespołów: Zespołu I, tworzonego przez Natalię Kowalczyk i Marię Zamojską (kl. I), oraz Zespołu VII, w składzie Patrycja Wróblewska i Karolina Niedźwiedzka (kl. III). Obie drużyny zachwyciły pomysłowością oraz starannością wykonania swoich prac.
Trzecie miejsce zajęły Łucja Stepnowska i Julia Olszewska (kl. IV). Ich tort wyróżniał się harmonijnym smakiem oraz niezwykle estetycznym wykończeniem. Na drugim miejscu uplasowali się Jakub Markowski i Artur Gleba (kl. V), którzy zachwycili jury wyjątkowo dopracowaną kompozycją smakową z użyciem różnych rodzajów czekolady.
Laureatkami tegorocznej edycji zostały Wiktoria Smolińska i Oliwia Małolepsza (kl. V). Ich tort zdobył najwyższą liczbę punktów, a komisja podkreśliła zarówno nienaganną technikę wykonania, jak i wyrazistą, spójną koncepcję oraz doskonały smak, świadczący o dużym kunszcie cukierniczym.
Konkurs „Ale Tort!” po raz kolejny udowodnił, że uczniowie szkoły posiadają ogromny potencjał i talent, a udział w wydarzeniu jest dla nich nie tylko formą rywalizacji, lecz przede wszystkim okazją do rozwoju, zdobywania doświadczeń i budowania pasji w zawodzie cukiernika. Atmosfera zaangażowania, radości i współpracy sprawiła, że tegoroczna edycja na długo pozostanie w pamięci uczestników oraz organizatorów.
Wszystkim zespołom serdecznie gratulujemy talentu i ogromnych umiejętności, a opiekunkom wspaniałych uzdolnionych uczniów
czwartek, 4 grudnia 2025
czwartek, 4 grudnia 2025
Komentarze (0)