Warto przeczytać

  • 1 komentarzy
  • 8905 wyświetleń

Grzyby zbieraj rozważnie i jedz ze smakiem

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne,   a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:

 

  • Nie ma właściwego sposobu (poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego  trującego

  • Smak jest zawodną wskazówką, bo np. muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny, słodkawy smak

  • Sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu  jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki np. borowik szatański

  • Powinno się sięgać wyłącznie po znane  gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić.

  • Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a  tylko te, które mają rurki.

  • Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywką dla pleśni i bakterii.

  • Pomylenie gatunków grzybów często występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci lub gdy zbieranie odbywa się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym.

  • Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.

  • Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom !

  • Konieczne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.

  • Przy podejrzeniu zatrucia- nudnościach, bólach brzucha lub wymiotach u dzieci – nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby

  • Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych.


 NIE  WIERZ  W  PRZESĄDY  

  • Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA ! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy,  że również dla człowieka są one bezpieczne.

  •  Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne – NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym, czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.

  • Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród  grzybów znajduje się grzyb trujący- NIEPRAWDA!

  • I odwrotni. Nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących – NIEPRAWDA!

Komentarze (1)

Może ktoś wie gdzie jest skup grzybów?

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.