niedziela, 26 maja 2024

Warto przeczytać

Alternatywne metody parzenia kawy - odkryj kawę na nowo

Wyśmienity napar to połączenie wysokiej jakości kawy i odpowiedniego sposobu jej parzenia, który wydobędzie z niej całe bogactwo aromatów. Dobrą wiadomością jest to, że bez problemu przygotujesz pyszną kawę we własnym domu. Jeszcze lepszą stanowi zaś fakt, że sposoby jej parzenia poznasz już za chwilę, zapoznając się z poniższym artykułem.


Alternatywne metody parzenia kawy - co to takiego?

Jak podpowiada sama nazwa, są to metody stanowiące alternatywę dla parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym i tradycyjnym. Warto podkreślić, że każda z pozostałych metod wyróżnia się konkretnymi właściwościami, przez co nie każda z kaw będzie nadawać się do przygotowania naparu wszystkimi dostępnymi metodami. Znaczenie ma w tym przypadku zwłaszcza stopień wypalenia ziaren, które całe bogactwo smaków oddają wyłącznie wtedy, gdy są zaparzone w odpowiedni sposób. Jakie zatem metody alternatywne możemy wymienić?


Kawiarka

Napar przygotowany w tradycyjnej kawiarce jest niezwykle esencjonalny. Chcąc go uzyskać, w pierwszej kolejności należy wyposażyć się w drobno zmieloną, dobrego gatunku kawę, którą znajdziesz między innymi w rzemieślniczej palarni kawy Finest Coffee. Samo parzenie nie jest skomplikowanym procesem: wystarczy wlać do zbiornika gorącą wodę tuż pod zaworek i po skręceniu obu części kawiarki umieścić ją na ogniu. Napar jest gotowy, kiedy od momentu przelania kawy do górnego zbiorniczka miną 2 minuty. 


French press

Przyrządzona tą metodą kawa będzie miała głęboki smak i z pewnością uwolni cały swój potencjał. W przeciwieństwie do kawiarki, french press będzie wymagał umieszczenia w nim grubo mielonych ziaren - średni czas parzenia wynosi w tym przypadku 4 minuty, co pozwoli rozwinąć się wszystkim nutom smakowym użytej mieszanki. Decydując się na tą metodą, lepiej nie oszczędzać na urządzeniu. Należy pamiętać, że kiepskiej jakości szkło może nagle pęknąć podczas częstego kontaktu z wysoką temperaturą.


Aeropress

Aeropress to niewielkich rozmiarów urządzenie, doceniane również przez profesjonalnych baristów. Ze względu na jego prostą obsługę, doskonale sprawdzi się również w domowej kuchni. Dzięki możliwości modyfikacji proporcji kawy i wody, czasu parzenia i stopnia zmielenia ziaren, intensywność naparu można z łatwością dostosować do własnych upodobań. Tą metodą przygotujesz zatem zarówno intensywny, mocny napar jak i delikatną kawę o świeżym i orzeźwiającym aromacie. 


Chemex

Zaletą tej metody jest duża ilość naparu - jednorazowo przygotujesz go nawet pół litra. Sama kawa parzona tą metodą charakteryzuje się natomiast delikatnym, lecz złożonym smakiem, który całkowicie pozbawiony zostaje goryczy. Do przygotowania kawy najlepiej użyć grubo mielonych ziaren, które następnie należy parzyć przez ok. 4-5 minut, zalewając je wodą o temperaturze wynoszącej maksymalnie 90 stopni. 


Dripper

Metoda ta skierowana jest do miłośników delikatnych naparów, którzy niekoniecznie przepadają za intensywnym w smaku espresso. Chcąc przygotować aromatyczną kawę, w filtrze należy umieścić bardzo drobno zmielone ziarna, a następnie zalać je gorącą wodą. Parzenie kawy przy użyciu drippera pozwala zatrzymać na filtrze pył oraz oleje znajdujące się w ziarnach kawy, dzięki czemu gotowy napój jest klarowny i ma tak łagodny smak.


Pragniesz wyjątkowego smaku kawy bez kompromisów? Odkryj ofertę kaw przeznaczonych do metod alternatywnych pod adresem: https://finestcoffee.pl/39-kawa-do-metod-alternatywnych  i przekonaj się, że niezależnie od swoich preferencji smakowych, znajdziesz coś dla siebie. Nie czekaj dłużej, sprawdź już teraz!

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.