Program szkolenia został zrealizowany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka - założyciela, doskonałego kucharza, laureata wielu konkursów, pomysłodawcę konceptów kulinarnych a zarazem szefa i właściciela "Tawerny Fisza" w Augustowie. Koordynatorem projektu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wołowego jest Związek Polskie Mięso.
Spotkanie z wołowiną podzielone zostało na dwa etapy. Podczas wykładu uczniowie wszystkich klas technikum żywienia i usług gastronomicznych mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny. Omówione zostały najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla hodowli polskich i zagranicznych. W czasie wykładu szef kuchni pan Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne kulinarne elementy wołowe. Nie zabrakło również informacji na temat dojrzewania i sezonowania wołowiny. O wartości odżywczej tego wyjątkowego mięsa opowiedziała natomiast dietetyk pani Judyta Szymkowiak.
W części praktycznej udział wzięło 20. uczniów z klasy II, III i IV technikum żywienia. Każdy zespół zmierzył się z innymi, oryginalnymi przepisami. Uczniowie przygotowywali steki, sałatki, tatary oraz pieczony szpik. Nad kulinarnymi dziełami cały czas czuwali: Marcin Budynek, Mateusz Poniatowski i Kamil Babkowski. Szefowie kuchni z renomowanych podlaskich restauracji instruowali, inspirowali i uczyli odpowiedniego przygotowania mięsa wołowego. Poza kulinarną obróbką mięsa mistrzowie podkreślali istotę odpowiedniego podawania przygotowanych dań. Ukoronowaniem było wręczenie certyfikatów, każdy uczeń otrzymał też fartuch i nóż szefa kuchni.
Wszystkim prowadzącym dziękujemy za smakowite, profesjonalne warsztaty.
Agata Choynowska i Beata Urbańska
środa, 11 grudnia 2024
niedziela, 8 grudnia 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)