KONKURS O CHOCHLĘ PREZYDENTA
Konkurs „O chochlę Prezydenta Miasta Ełku” z roku na rok przynosi nowe doznania smakowe. W tegorocznych zmaganiach czekamy na restauratorów, którzy zawalczą o miano najlepszej kuchni, przygotowując dwa dania. Pierwsze z nich to pierogi - w ramach rywalizacji „Wariacje na temat pierogów”, do których produkcji zostały użyte składniki, pochodzące z mazurskich lasów, pól i łąk. Drugie z dań jest dowolne, musi jednak spełniać warunek regionalności, musi być kojarzone z kuchnią mazurską. Na zwycięzcę czeka trofeum w postaci symbolicznej Chochli oraz 3 tys. zł, jak również promocja na stronie internetowej Urzędu Miasta. Zapraszamy już w najbliższą sobotę 19 czerwca od godziny 14:00 do parku za Ełckim Centrum Kultury
W programie tegorocznego konkursu:
- pokaz kulinarny w wykonaniu Bożeny Dykiel i Kevina Aistona
- występ zespołu „Donegal” wykonującego muzykę irlandzką
- występ grupy tanecznej „Comhlan” i warsztaty tańca irlandzkiego
-występ grupy muzycznej „Sliottar” z Dublina
-wiele atrakcji m.in.: loty balonem na ogrzane powietrze, miasteczko dla dzieci, występy klaunów, komików, teatrów ulicznych, pokaz dawnego rzemiosła, plener rzeźbiarski
Prowadzenie imprezy: Przemysław „Sasza” Żejmo (kabaret „Jurki”)
W tym roku w szranki na smaki staną także mieszkańcy, biorąc udział w konkursie na najlepszy wypiek domowej produkcji. W konkursie „Mazury miodem płynące” można zgłaszać wypieki, do których produkcji został użyty miód. Chęć uczestnictwa w konkursie należy zgłosić do 11 czerwca, na formularzu dostępnym w Ełckim Centrum Kultury.
piątek, 22 listopada 2024
sobota, 23 listopada 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)