Wielu amatorów gotowania nie ogranicza się jedynie do rodzimej, polskiej kuchni. Doskonale zdają sobie sprawę z tego, że od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego. Warto poznawać nowe smaki, zapachy i kolory. Delektować się nieznanym daniem. Zachwycić się jego konsystencją i wyglądem. Do bardzo ciekawych propozycji należy pikantne ciasto z rodem z Francji. Co to za danie? Dlaczego warto bliżej poznać francuską kuchnię?
Quiche jest klasycznym daniem kuchni francuskiej. Nie od dziś wiadomo, że kuchnia znad Sekwany kryje w sobie ogromne bogactwo smaków i zapachów. Do jednym z popularnych we Francji potraw należy quiche. To pikantne ciasto, które przyrządzone jest z kruchego, słonego ciasta i wypełnione farszem mięsnym. Farsz może się także składać nie tylko z mięsa, ale także z sera, warzyw i ryb. Charakterystyczną cechą tego dania jest to, że kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem jest zalewane jajeczno-śmietanową masą.
Quiche to wykwintny posiłek, który można podać na obiad, domową imprezę czy na kolację. Placek jest prosty w przygotowaniu, a nadzienie może się składać nawet z pozostałości po wczorajszym obiedzie. Mięso, boczek, warzywa czy ser to składniki, które z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania tego dania. Kruchy placek można podawać w całości lub podzielić na trójkąty, tak jak z reguły krojona jest pizza.
Naszym zdaniem warto wypróbować to francuskie danie. Prezentuje się apetycznie, jest aromatyczne i chrupiące. Dodatek przyprawionego ziołami nadzienia jeszcze bardziej dodaje mu głębi smaków. Francuski placek powinien znaleźć się w towarzystwie sałaty i dobrego, czerwonego wina.
To świetna propozycja na stół, na którym leży piękny obrus i elegancka zastawa stołowa. Jest to danie, które dobrze pasuje do eleganckich okazji i uroczystości, na których chcemy podać gościom coś wyszukanego i jednocześnie sycącego.
sobota, 23 listopada 2024
piątek, 22 listopada 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)