W jaki sposób się to odbywa? To proste! Poprzez utrzymywanie niskiej temperatury możemy utrzymać świeżość do sprzedaży danego produktu lub do momentu, w którym użyjemy go w procesie przygotowywania potraw.
Mimo że zwykłe lodówki nie są zbyt praktyczne w chłodnictwie dla gastronomii, to są używane do produktów, które wykorzystuje się na bieżąco. Jakie są zatem inne urządzenia wykorzystywane do chłodzenia i mrożenia produktów? Poniżej znajdują się najpopularniejsze z nich.
Najczęściej spotykane w sklepach i restauracjach, gdzie codziennością jest przechowywanie dużej ilości świeżej żywności. Łatwo zachować ich higienę, ponieważ wykonane są ze stali, dodatkowo wyposażone są w blaty robocze, które można wykorzystać jako miejsce pracy. Ilość szuflad, jakie posiadają takie stoły, może wynosić od 2 do 6,a temperatura, jaka w nich panuje to:
Przypominają dużą lodówkę przemysłową, również stosowane w sklepach lub restauracjach.
Wewnątrz znajdują się szuflady, dzięki którym możemy kategoryzować żywność. Zaliczają się do nich też szafy na butelki, przez co są to jedne z najczęściej spotykanych przez klientów nowoczesnych urządzeń chłodniczych w gastronomii, ponieważ są elementem ekspozycji.
Na wyposażeniu również mają szklane drzwi przesuwane lub otwierane, co ułatwia korzystanie z nich, oraz możemy zastanowić się, który z produktów chcemy wybrać bez konieczności otwierania szafy.
Urządzenie w zastosowaniu bardzo podobne do szaf chłodniczych, jednak jest sporo mniejsze, dzięki czemu można ustawić je w sposób, aby wszystkie wyeksponowane w nich produkty były na poziomie wzroku klienta. Najczęściej możemy spotkać w nich gotowe produkty takie jak: ciasta, sałatki czy kanapki.
Dzięki temu urządzeniu możemy schłodzić produkt w bardzo szybkim tempie. Wystarczy tylko 90 minut do zmiany temperatury potrawy z 70 stopni do nawet 3 stopni. Wykorzystywane są głównie w kuchniach barów, restauracji czy innych lokali zajmujących się większymi imprezami typu komunie, czy wesela. Korzystają z nich także firmy cateringowe.
Każda restauracja, firma cateringowa, dom weselny czy nawet zwykłe osiedlowe sklepy z mrożonymi, gotowymi lub chłodzonymi produktami nie mogą się obejść bez urządzeń chłodniczych. Są one wymagane w każdym biznesie zajmującym się sprzedażą produktów. Chłodnictwo dla gastronomii jest wysoce rozwinięte i funkcjonalne, a każde z urządzeń świetnie sprawdza się w swojej roli, dzięki czemu możemy cieszyć się świeżością zamawianych potraw oraz kupowanych produktów.
piątek, 6 grudnia 2024
piątek, 6 grudnia 2024
Komentarze (0)