Kultura i rozrywka

  • 1 komentarzy
  • 3689 wyświetleń

Nauka przygotowywania sushi

Sushi  to potrawa japońska przygotowywana z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) oraz różnych dodatków, takich jak surowe owoce morza, wodorosty nori, kawałki ryb, warzyw, grzybów, tofu, ziarna sezamowego (goma) i wielu innych.

Sushi w Kraju Kwitnącej Wiśni oznacza dosłownie „zakwaszony ryż”. Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw. Ze względu na swoje walory smakowe i estetyczne zyskała ona ogromną popularność na całym świecie.

Aby w pełni docenić fenomen tego orientalnego dania, zaprosiliśmy Was na spotkanie z naszym lokalnym „masterem” sushi właścicielem lokalu Mizu Sushi z Grajewa Piotrem Ogrodnikiem. Odbyło się ono w kuchni dworskiej (tak dokładnie to w sali do nauki kierunku technik żywienia Zespołu Szkół w Niećkowie) w Dworze w Niećkowie.

 

W trakcie spotkania uczestnicy dowiedzieli się jak przygotować trzy rodzaje rolek: hosomaki, futomaki i uramaki. Na początku każdy zapoznał się, jak prawidłowo przygotować matę do skręcania sushi, jakich składników można używać do jego zrobienia i jak je przygotować. Następnie prowadzący pokazał, w jaki sposób poprawnie skręca się rolki, po czym każdy spróbował je sam. Nie jest to proste. Należy mocno uciskać składniki, tak aby rolka nie rozpadła się po jej przygotowaniu, ale nie można ściskać za mocno, aby nie straciła kształtu już przy samym skręcaniu. 

Najprzyjemniejszym momentem każdych warsztatów kulinarnych jest oczywiście konsumpcja, dlatego na zakończenie wszyscy ułożyli sushi, przyrządzone przez siebie, na talerze i udali się do sali znajdującej się na piętrze Dworu, gdzie mogli spróbować orientalnego specjału.

 

Z naszej strony dziękujemy panu Piotrowi właścicielowi Mizu Sushi za poprowadzenie spotkania, a wszystkim uczestnikom za spędzenia czasu razem z nami. 

Każdego, kto jest zainteresowany uczestnictwem w warsztatach, zapraszamy do śledzenia naszego profilu na facebook’u – Powiat Grajewski: https://www.facebook.com/PowiatGrajewski/.

 

piątek, 27 września 2024

Terminarz kulturalny październik 2024

piątek, 27 września 2024

Weekend seniora z kulturą w Muzeum Mleka

Komentarze (1)

Konsumpcja surowych ryb to narażanie się na pasożyty. Poczytajcie o tym jakie są konsekwencje np. : Tasiemce (difylobotrioza), przywra kocia (opisthorchiasis), nicienie (anisakis) to pasożyty i choroby wywoływane przez nie, na które narażać się mogą miłośnicy jedzenia surowych ryb

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.