Zwycięzcami VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” zostali:
I miejsce – Agata Kryńska i Dominika Żulińska z Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu pod opieką Karoliny Tworkowskiej.
II miejsce – Jakub Markowski i Artur Gleba z Zespołu Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie pod opieką Agaty Choynowskiej.
III miejsce – Lena Grzyb i Julia Putkowska z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach pod opieką Izabeli Żero.
Jury przyznało też dwa wyróżnienia. Zdobyły je Kinga Ladzińska i Kinga Śleszyńska, pod opieką Katarzyny Dudy, z Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie oraz Kamila Uminowicz i Aleksandra Gołkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach, które przygotowały się pod kierunkiem Anny Kaźmierczak i Barbary Szczęsnowicz.
Finał, który jak w poprzednich edycjach odbył się w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, poprzedziły eliminacje szkolne, które trwały od 17 lutego do 7 marca. Odbyły się one w 14 placówkach w regionie. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych. Podczas finału uczestnicy przygotowali te same dania co podczas etapu szkolnego. Jak się okazało, poziom uczniowskich prac był bardzo wysoki, a pomysłowość uczestników ogromna. Żeby stanąć na podium, trzeba uzyskać co najmniej 250 punktów. Wyróżnione oraz nagrodzone zespoły dzieliła niewielka różnica punktów.
Julia Szypulska UMWP
fot.: Kamil Timoszuk
poniedziałek, 31 marca 2025
poniedziałek, 31 marca 2025
Gratulacje.Tak trzymać !
Brawo Wojewodzin!
© Copyright 2025, Wszelkie prawa zastrzezone