Warto przeczytać

Jakie są kluczowe elementy wyposażenia każdej kuchni gastronomicznej

Wyposażenie kuchni gastronomicznej musi obejmować niezbędne sprzęty, które pozwolą na sprawne przygotowanie dań, które serwowane będą w danym lokalu. Mimo, że zakup profesjonalnych urządzeń wiąże się ze sporym wydatkiem, warto wybrać te wysokiej jakości, które z pewnością posłużą przez długi czas. W poniższym artykule poznasz różnego rodzaju maszyny, jakie powinny zagościć w każdej gastronomicznej kuchni.


Maszyny do termicznej obróbki żywności 

Urządzenia tego rodzaju to podstawa wyposażenia każdej kuchni gastronomicznej, bez których lokal po prostu by nie funkcjonował. Niezbędnymi elementami są piec konwekcyjno-parowy, w którym można przygotować różnego rodzaju potrawy piekąc je, gotując oraz smażąc, a także płyta grillowa grzewcza, pozwalająca na sprawne i dokładne smażenie. Kolejnym z przydatnych sprzętów są salamandry, czyli jednostki grzewcze idealne do opiekania różnego rodzaju produktów spożywczych, jak i przygotowania zapiekanek. 


Sprzęty do obróbki mechanicznej żywności

W kuchni należącej do lokalu gastronomicznego nie może zabraknąć urządzeń, które usprawnią pracę kucharzy. Należą do nich między innymi kotleciarki oraz profesjonalne szatkownice, wyposażone w różnego rodzaju tarcze. Dzięki ich zastosowaniu, wykonywanie czynności związanych z obróbką żywności staje się znacznie prostsze i mniej czasochłonne, co podczas przygotowywania potraw na bieżąco jest niezwykle istotne. Jednym z polecanych producentów tego rodzaju urządzeń jest FEUMA, oferujący wysokiej jakości maszyny gastronomiczne, pomocne w każdej profesjonalnej kuchni. 


Krajalnice i miksery 

Nawet najlepsze noże nie zapewnią tak precyzyjnego efektu podczas krojenia, jak profesjonalna krajalnica. Nawet, jeżeli jednak efekt ten byłby osiągalny, ręczne krojenie trwałoby znacznie dłużej, opóźniając czas wydawania gotowych potraw gościom lokalu. Przy użyciu krajalnicy szybko i bezpiecznie można pokroić różnego rodzaju produkty nawet na najcieńsze, równe plasterki. Jeżeli zaś chodzi o miksery, w kuchni gastronomicznej z pewnością nie może zabraknąć tego sprzętu - najlepiej wybrać mikser spiralny bądź planetarny, który idealnie nada się do sprawnego przygotowania ciasta na słodkie wypieki. 


Urządzenia do zmywania naczyń

Jednym z ważniejszych sprzętów jest ten służący do zmywania. Oprócz basenu do opłukiwania naczyń, zaplecze gastronomiczne należy wyposażyć w wysokiej jakości zmywarkę, która upora się nawet z trudnymi zabrudzeniami. Wśród dostępnych na rynku profesjonalnych zmywarek można znaleźć zarówno te uniwersalne, jak i kapturowe czy tunelowe, które sprawdzą się w różnego rodzaju lokalach. Prowadząc dużą restaurację, warto zakupić kilka urządzeń, przeznaczonych do zmywania konkretnych naczyń i akcesoriów kuchennych.


Podsumowanie

Jak widać, w skład gastronomicznej kuchni powinno wchodzić co najmniej kilka sprzętów, które są niezbędne do przygotowania potraw lub znacząco ułatwiają to zadanie. Otwierając własny lokal lub decydując się na wymianę starych urządzeń, nie warto przesadnie oszczędzać na ich zakupie. Inwestycja w wysokiej jakości produkty szybko się zwróci - ich zaletą jest fakt, że prawidłowo użytkowane są praktycznie bezawaryjne, dzięki czemu nie trzeba obawiać się o dodatkowe koszty związane z naprawą urządzeń i stratami związanymi z koniecznością czasowego zamknięcia lokalu. 

Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny możesz znaleźć na stronie producenta pod adresem: https://feuma.de/pl/ 

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.