Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne, a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:
- Nie ma właściwego sposobu (poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego
- Smak jest zawodną wskazówką, bo np. muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny, słodkawy smak
- Sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki np. borowik szatański
- Powinno się sięgać wyłącznie po znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić.
- Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.
- Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywką dla pleśni i bakterii.
- Pomylenie gatunków grzybów często występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci lub gdy zbieranie odbywa się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym.
- Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.
- Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom !
- Konieczne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.
- Przy podejrzeniu zatrucia- nudnościach, bólach brzucha lub wymiotach u dzieci – nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby.
Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych.
NIE WIERZ W PRZESĄDY
Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA ! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy, że również dla człowieka są one bezpieczne.
Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne – NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym, czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.
Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród grzybów znajduje się grzyb trujący- NIEPRAWDA!
I odwrotni. Nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących – NIEPRAWDA!
Komentarze (0)