Warto przeczytać

Akcesoria i sprzęt do przygotowania idealnych frytek + bonus: jak zrobić domowy zdrowy ketchup?

Złociste, chrupiące i pyszne - frytki domowej roboty, bo o nich mowa, są uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie. Jakiego sprzętu potrzebujesz, aby przygotować idealne frytki w swojej kuchni? Sprawdź.


Akcesoria do obierania ziemniaków

Żeby przygotować frytki przede wszystkim należy obrać ziemniaki. W tym celu zazwyczaj używa się obieraczki lub noża - w zależności od preferencji osoby, która przygotowuje posiłek. Jeśli będziesz posługiwać się nożem, to pamiętaj, aby nie był on zbyt duży. Ostrze powinno być natomiast coś ostre, ale nie na tyle byś mógł przypadkowo zrobić sobie krzywdę. Dodatkowo pamiętaj, żeby nigdy nie wykonywać nożem ruchów do siebie - jeśli tylko skrobiesz skórkę, to zawsze rób to w przeciwnym kierunku. Jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, to dużo bezpieczniejszym i wygodniejszym narzędziem będzie tak zwana obieraczka, którą się nie pokaleczysz, ponieważ ostrze zostało odpowiednio zabudowane.


Sprzęt do krojenia

Przygotowując frytki w domowym zaciszu można użyć zwykłego noża kuchennego do nadania im kształtu - czyli pokrojenia w charakterystyczne paski. Istnieją jednak tarki oraz inne urządzenia, dzięki którym dużo szybciej stworzysz z ziemniaków równe słupki. Tego typu rozwiązania sprawiają, że wszystkie frytki mają podobną grubość, co jest dość istotne. Jeśli zamierzasz użyć noża, to również  zwróć uwagę na to, aby kawałki były do siebie podobne. Oczywiście nie muszą być one identyczne, chodzi tylko o to, aby miały zbliżoną grubość i wielkość. Dlaczego? Ponieważ frytki, które mają podobny rozmiar będą smażyć się bardziej równomiernie - dzięki czemu unikniesz spalonych lub niedopieczonych sztuk.


W czym przygotować frytki?

Najczęściej frytki przygotowuje się w tak zwanej frytkownicy - nie każdy jednak posiada w domu takie urządzenie. Jeśli nie jesteś w posiadaniu takiego sprzętu, to równie dobrze możesz użyć głębokiej patelni, do której wystarczy wlać nieco więcej oleju - tak, aby zakrył on wszystkie kawałki ziemniaków. Jeśli natomiast nie posiadasz akurat takiej ilości oleju, lub wolisz zjeść nieco zdrowiej, to wystarczy, że wyłożysz frytki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawisz do piekarnika.


Przepis na ketchup domowej roboty

Kiedy już zrobisz idealne frytki, to przydałby się do nich dobry ketchup - a jaki ketchup będzie lepszy, niż ten domowy? Jeśli chcesz przygotować idealny dodatek do frytek w domowym zaciszu, to koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz na gazetka promocyjna Biedronki na gazetkowo.pl.


Do wykonania ketchupu będziesz potrzebować:

  • 2 kg pomidorów,
  • pół szklanki cukru,
  • 300 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ćwierć szklanki octu jabłkowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • opcjonalnie odrobinę ostrej papryki.


Sposób wykonania:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory do dużego garnka, dodajemy do nich posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zaczynamy dusić. Kolejnym krokiem jest przetarcie powstałej pasty przez sito - w celu pozbycia się pestek. Przecier stawiamy na małym ogniu i dodajemy sól, oraz opcjonalnie ostrą paprykę, a następnie wlewamy ocet jabłkowy i gotujemy około 3 godzin. Gotowy ketchup należy przelać do słoików - bardzo istotne jest, aby zrobić to, kiedy będzie jeszcze gorący. Słoiki zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.