Wspólne gotowanie – sposób na spędzenie czasu z dzieckiem
Rodzinne gotowanie i wspólne jedzenie to świetny sposób na spędzenie czasu razem. Z przygotowywania posiłków można zrobić rodzinny rytuał, który pozwoli nam przyrządzić pyszne potrawy i być bliżej siebie. Do robienia kanapek, naleśników czy ciast warto też angażować dzieci. Będzie to dla nich duża frajda i możliwość poznania nowych smaków. Wspólne popołudnie z pociechami w kuchni? Zdecydowanie TAK.
Na pierwszy rzut oka, gotowanie z dziećmi oznacza… bałagan. Coś się przewróci, rozsypie, może ciasteczka nie będą idealnie kształtne, ale wszystko to przestaje mieć znaczenie, bo najważniejsze to być razem. Nic nie spaja rodziny tak, jak wspólnie spędzony czas. Jest to też gwarancja świetnej zabawy i frajdy dla każdego domownika. Poza oczywistą korzyścią zrobienia pysznej kolacji czy ulubionego deseru, dzieci podczas pracy w kuchni mają szansę poznawać nowe smaki, dowiadują się jak łączyć składniki i rozwijają swoje umiejętności. Przy okazji mogą uczyć się odmierzania odpowiednich ilości mleka czy mąki, a także ekologicznego podejścia do jedzenia, tak aby nie marnować produktów.
Na początku warto zacząć od najprostszych przepisów, tak aby malec mógł nam pomagać i czuł się zaangażowany we wspólną pracę, a przy tym zobaczył, że z podstawowych produktów można wyczarować naprawdę różnorodne i smaczne dania.
Nasze produkty dzięki naturalnym składnikom i wartościom odżywczym znajdują zastosowanie w wielu daniach. Nabiał towarzyszy nam codziennie, a żółte sery, mleko, masło czy śmietany, to produkty, które znajdują się w diecie większości z nas. Dodatkowo idea wspólnego gotowania zawsze była nam bliska, tak samo, jak troska o zdrowy i zrównoważony rozwój dzieci. Staramy się podkreślać, że nasze mleczne propozycje stanowią idealną porcję zdrowej, pełnowartościowej i dobrze przyswajalnej energii, niezbędnej do prawidłowego rozwoju, a przy tym pysznie smakują. Właśnie dlatego każdy posiłek, który rodziny przygotowują razem, ma dla nas podwójną wartość – komentuje Dorota Grabowska, Kierownik Marketingu SM Mlekpol.
W związku z tym, że każda godzina spędzona razem w kuchni zbliża nas do siebie, poniżej prezentujemy kilka przepisów, dzięki którym stworzymy pyszne i proste potrawy wspólnie z naszymi dziećmi. Idealnie sprawdzą się np. naleśniki czy warzywne placuszki. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy, które możemy przygotować całą rodziną.
Naleśniki kakaowe z bitą śmietaną i wiśniami
Składniki:
⦁ 1 jajko
⦁ 1 szklanka mleka
⦁ 1 szklanka mąki
⦁ cukier waniliowy
⦁ 1/4 szklanki wody gazowanej
⦁ 2 łyżki kakao
⦁ olej do smażenia
⦁ ok. 500 ml Śmietanki Łaciata 30% (schłodzonej)
⦁ 300 g wiśni
Przygotowanie: Do garnka wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę oraz cukier waniliowy, kakao, mąkę i olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut. Wiśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do garnka i lekko podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Tak, aby zmiękły. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron tak, aby się lekko przyrumieniło, czyli po około 2 minuty. Z przepisu wychodzi ok. 10 sztuk naleśników. Na każdy naleśnik nakładamy ubitą śmietankę Łaciatą i wiśnie – to zadanie, w którym idealnie sprawdzą się nasze pociechy. Składamy na dwie części i podajemy.
Innym pomysłem na proste i zdrowe danie są placuszki warzywne. Jeśli nasze dzieci nie do końca lubią warzywa gotowane, możemy przemycić dawkę witamin i składników odżywczych w formie kotlecików, które z pewnością przypadną im do gustu – szczególnie że posiłek będzie przygotowywany wspólnie. Najmłodsi chętniej próbują nowych smaków, gdy sami brali udział w tworzeniu potrawy. Dla dzieci ubrudzić się w kuchni to wielka frajda, a poznawania różnych struktur i faktur produktów rozwija umiejętności sensoryczne, co wspiera prawidłowy rozwój.
Placki cukiniowo-twarogowe
Składniki:
⦁ 2 średnie cukinie
⦁ 200 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
⦁ 4 jajka
⦁ 1 cebula
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 6 łyżek mąki pszennej
⦁ 1/2 pęczka koperku
⦁ sól i pieprz
⦁ olej do smażenia
Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki, przekładamy na sito i solimy. Odstawiamy na około 10 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i koperek siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, czosnek, koperek, jajka i mąkę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, sól oraz pieprz i ponownie mieszamy. Oczywiście w tym zadaniu perfekcyjnie sprawdzą się nasze pociechy, które będą miały swój wkład w przygotowanie kolacji. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy masę na patelnię, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. cznego!
Komentarze (0)