O wejście do finału konkursu „Gotuj z klasą” rywalizowały w eliminacjach szkolnych dwie drużyny uczniów z Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie. Zwycięstwo przyznano: Julii Formejster oraz Oliwii Gocłowskiej.
Konkurs jest inicjatywą, która promuje potrawy powstałe w oparciu o tradycyjne receptury oraz surowce pochodzące z regionu. A udział w eliminacjach umożliwia doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów.
- Wzięłam udział w konkursie w sumie dla przygody, jakiegoś fajnego wyzwania, bo chciałem również sprawdzić swoje umiejętności. Oczywiście mogłam też bazować na swoich produktach pochodzących ze swojego regionu i które znam od dziecka, bo przewijały się czy to u babci, czy rodziców. Konkurs stworzył okazję do pogłębienia wiedzy o żywności – powiedziała zwyciężczyni Julia Formejster, uczennica Zespołu Szkół w Wojewodzinie.
Pierwsze kroki w kulinarnej rywalizacji stawiała także jej partnerka z zespołu.
- W tego rodzaju konkursie uczestniczę po raz pierwszy. Chciałam sprawdzić swoje możliwości, odkryć coś nowego oraz dopracować pewne umiejętności kulinarne. W konkursie pokazaliśmy smaki i zaprezentowaliśmy to, co mamy dobrego do zaoferowania – cieszyła się Oliwia Gocłowska, laureatka konkursu.
Uczniowie tej placówki odnieśli sukces w poprzedniej edycji konkursu „Gotuj z klasą”. Jak mówiła Julia Ksepko – Kurkowska, dyrektor Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, to dzięki ciężkiej pracy, mobilizacji i staranności przygotowania dań oraz pomocy nauczycieli przedmiotów zawodowych: Agacie Choynowskiej oraz Beacie Urbańskiej uczennice mogły stać się finalistkami.
- W zeszłym roku w trzeciej edycji wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Gotuj z klasą” uczniowie naszej szkoły wygrali kulinarne zawody, po czym otrzymali staż u pana Okrasy. W dniu dzisiejszym dziewczyny, które były finalistkami, nadal rozwijają swoje pasje, otwierają własne biznesy. W tym roku muszę przyznać, że uczniowie nie rozczarowali nas wyborem dań, sposobem ich podania. Pokazali nam wirtuozerię sztuki kulinarnej, a nauczyciele przedmiotów zawodowych udowodnili, w jaki sposób można połączyć tradycyjne przepisy z nowatorskimi rozwiązaniami – powiedziała, nie kryjąc zachwytu dyrektor Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie oraz przewodnicząca jury.
W skład komisji konkursowej weszli m.in. Jadwiga Zabielska, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Białymstoku oraz Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.
Konkurs „Gotuj z klasa” odbywa się po raz czwarty.
Cezary Rutkowski
red.: Aneta Kursa
fot.: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Zgłaszam oficjalny protest z powodu niepowołania mnie na członka jury. Albo przynajmniej degustatora. O!!!
/Dziewczyny gratulacje !
Beatka i Agatka to doskonały duet nauczycielek, które przekazują swoją bogatą wiedzę uczniom. Prosimy o powtórzenie sukcesu z ubiegłego roku. Będziemy trzymać kciuki za Julię i Oliwię
Pozdrowienia dla Juli
Wojewodzin się rozwija. Super
Brawo Julka jesteśmy dumni z Ciebie
Ogromne brawa dla Pani Beaty i Pani Agaty, dzięki tym Paniom rozwijają się nowe talenty. Gratulacje i powodzenia uczennicom.
Gratulacje