poniedziałek, 14 października 2024
poniedziałek, 14 października 2024
Świąteczne zapachy domu rodzinnego czuję do tej pory i staram się, by tak samo utrwaliły się w pamięci córki i wnuka. Potrawy wigilinje mają tradycje od 3 pokoleń, nieco oczywiście zmienionych, ale kilka potraw kultywuję. Są to: zupa grzybowa z makaronem, z suszonych prawdziwków, pierogi z kapustą kiszoną i suszonymo grzybami, placuszki śledziowe itp. itd, ryby, głównie karp i śledzie. Największym hitem ą tzw. łamańce. Ciasto drożdżowe cienko wałkowane kroi się w kostkę, piecze, potem łamie. Jest to dodatek do mleka: kilka litrów przegotowanego mleka wraz z utartym jak na makowce makiem, bakaliami, miodem itp. To coś, na co wszyscy czekają cały rok,bo robimy łamańce tylko na Wigilię. W tych rejonach nie jest to znane danie czy też deser, ale bez łamańców nie wyobrażamy sobie świąt.
heh... racja.... święta to czas wyjątkowej refleksji nad tym wszystkim... nad tym wyjątkowym nastrojem, nad magią tej nocy, nad tym czymś tak wielkim że nie jesteśmy w stanie tego pojąć... fajny czas... :-)
a ja uwielbiam pieczenie pierniczków, makowców i ubieranie choinki tylu zpachów w jedna noc nigdzie nie spotkasz :))))
Święta w Polsce są zbyt skomercjalizowane. Z roku na rok, coraz mniej się odczówa magię świąt. Na pierwszym mijescu nie stoi osoba Jezusa Chrystusa lecz zakupy i prezenty. I niestety będzie tylko coraz gorzej...:/