Warto przeczytać

Uprawa sałaty

Uprawa sałaty

Sałata to niewysoka, jednoroczna roślina, której liście najczęściej są zielone, ale są też odmiany o czerwonym zabarwieniu. Zazwyczaj osiąga średnicę od 10 do 30 cm. Jej liście spożywane są jako składnik sałatek albo dodatek do dań. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, dlatego polecana jest przy dietach, ale oprócz tego jest bogata w składniki mineralne, witaminy, celulozę i błonnik. Gdzie kupić nasiona sałaty? W tym sklepie warto

 

Podstawowe zasady uprawy sałaty

 

Uprawę tego popularnego warzywa najlepiej zacząć od wyboru i przygotowania stanowiska. Sałata może rosnąć zarówno na otwartych stanowiskach słonecznych jak i półcienistych, światło słoneczne jest jej potrzebne szczególnie w początkowej fazie uprawy. Jednak w tracie dużych upałów grządki na których rośnie powinno się zacieniać, aby nie wytwarzała pędów kwiatostanowych. Dobrze rozwija się tylko w niezbyt wysokiej temperaturze, minimalna temperatura do jej uprawy to 5 st. C, a maksymalna 20 st. C. Powyżej 25 st. C rośliny kiełkują słabo i przedwcześnie wybijają w pędy kwiatostanowe. Najlepiej formuje główki, kiedy dni są krótsze niż 14 godzin, a noce chłodne.


Jeśli zaś chodzi o jej wymagania glebowe to są one przeciętne. Najlepsze pod jej uprawę będą gleby piaszczysto – gliniaste, źle rośnie na gruntach suchych i piaszczystych. Można ją sadzić w pierwszym roku po zastosowaniu jesienią obornika. Ma krótki okres wegetacji, więc nadaje się zarówno jako przedplon jaki i poplon. Powinno się ją sadzić w takim miejscu aby jej szybkie rozrastanie się nie przeszkadzało w uprawie warzyw sąsiadujących.


Jakie odmiany wybrać?


Przy wyborze odmiany należy wziąć przede wszystkim pod uwagę warunki klimatyczne oraz termin uprawy. Wyróżniamy kilka głównych rodzajów sałaty: masłową, liściową (rozetową), kruchą czyli lodową, rzymską i francuską. Sałata masłowa tworzy okrągłe, zwarte główki o delikatnych, gładkich liściach i jest najczęściej wybierana do uprawy w ogrodach warzywnych. Rzymska wykształca wydłużone główki i liście. Liściowa nie formuje główek, a jej liście często mają pofałdowaną i kędzierzawą strukturę. Liście sałaty lodowej są bardzo kruche, a główki ciaśniejsze. Sałata francuska, czyli batawia, to odmiana tworząca luźne główki o karbowanych liściach.


Sadzimy sałatę


Odmiany przeznaczone na wczesny zbiór sadzimy około 5-6 tygodni przed posadzeniem na miejsca docelowe. Czekamy aż siewki wzejdą, a następnie przesadzamy je do skrzynek lub pojemników, tak aby pomiędzy roślinami były odstępy 3-4 cm. Rozsadę przechowujemy w temperaturze 16-20 st. C. Jej produkcja trwa od 4 do 7 tygodni (latem krócej, zimą dłużej). Z racji tego, że sałata nie jest bardzo wrażliwa na przymrozki to możemy ją również wysiewać do gruntu, w przeznaczeniu na późniejszy zbiór. Zarówno ta wysiewana do doniczek jak i do gruntu wymaga przerywania, jeśli rośliny są zbyt gęsto skiełkowane. Na 1 metr 2 nie powinno przypadać więcej niż 10-12 roślin.


Wczesne odmiany sałaty sadzimy w rozstawie 25 x 30 cm, a późne w rozstawie 40 x 25 cm. Jej sadzonki umieszczamy w glebie tak, aby ich środkowa część nie została zakryta ziemią. Rozsadę sadzi się w wilgotnej glebie co 20 cm. Uprawa tego warzywa nie wymaga dużych grządek. Dobry plon uzyskamy nawet na małych grządkach, stosując zbiór metodą liściową. Sałatę możemy także uprawiać pod szkłem lub w tunelach.


Wysiew sałaty możemy powtarzać od wiosny aż do późnego lata, tak aby uzyskiwać zbiory przez cały sezon. Wyjątkiem jest odmiana ozima, którą sadzimy pod koniec września i pozostawiamy w gruncie przez zimę.
Dużo cennych informacji na temat uprawy sałaty znajdziesz tutaj


Pielęgnacja i nawożenie

 

Uprawa sałaty wymaga regularnego podlewania oraz usuwania chwastów. Nie powinno się dopuszczać do przesuszenia gleby. Najlepiej rośnie na wilgotnym podłożu, a w czasie suszy jej liście mogą stać się gorzkie i mniej delikatne. Podczas podlewania należy uważać aby nie moczyć liści, bo może to stać się przyczyną ich gnicia. Jeśli zaś chodzi o nawożenie to rośliny dobrze reagują na nawożenie organiczne. Niekorzystne są dla nich zbyt duże ilości azotu, a wysoki poziom nawożenia tym składnikiem może przyczynić się do obniżenia zdrowotności liści. Podczas chłodnej wiosny młode rośliny zaleca się okryć folią perforowaną lub włókniną.

 

Komentarze (0)

Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.