Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie własnych posiłków do pracy, szkoły. Aby ułatwić sobie ich przechowywanie, a także przewożenie, korzystamy z lunchboxów. Są to pudełka umożliwiające zachowanie świeżości wcześniej zrobionych dań oraz zjedzenie ich w dowolnym miejscu. Skąd wzięła się ich popularność? Dlaczego coraz częściej korzystamy z pudełek z przegródkami?
Lunchboxy wywodzą się z japońskiej tradycji
Bez wątpienia każdy z nas wie, jak wygląda pudełko na jedzenie. Większość nawet ich używa. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, skąd wywodzą się lunchboxy? Okazuje się, że niewiele osób wie, że pojemniki na żywność wywodzą się z tradycji japońskiej. Japończycy stawiają na samodzielnie przygotowane posiłki, które przechowują w pudełkach. Bez wątpienia jest to duża wygoda, ponieważ do zjedzenia takiego dania potrzeba jedynie widelca lub pałeczek. Jednak podstawową różnicą między zawartością lunchboxów w Polsce oraz Japonii może być wielkość porcji, a także ułożenie produktów. Japończycy kroją produkty na elementy takiej wielkości, aby uniknąć krojenia. Oznacza to, że zamiast dużej kanapki lub bułki znajdą się w nim małe kawałki chleba, warzyw, sera czy szynki.
W przypadku japońskich lunchboxów dużą uwagę zwraca się na wygląd, sposób ułożenia produktów. Dlatego też większość z nich posiada osobne miejsca na ryż, mięso oraz warzywa. Natomiast posiłek przygotowany w ten sposób nosi nazwę Bento.
Zdrowo, wygodnie i smacznie, czyli pojemniki na jedzenie z przegródkami
Jedną z firm, która wprowadziła na rynek w Polsce pojemniki z przegródkami, jest monbento. Jak można się domyślić, druga część nazwy producenta pochodzi z tradycji japońskiej i oznacza posiłek w pudełko. Natomiast “mon” oznacza po francusku “moje”. Jak widać, nic nie jest tutaj przypadkowe. Dzięki dwupoziomowym pojemnikom dostępnym w asortymencie firmy można oddzielić dwa posiłki lub produkty - tak jak dzieje się to w Japonii. Ponadto hermetyczne zamknięcie gwarantuje zachowanie świeżości, a także pozwoli uniknąć wylania się zawartości pojemnika. Warto również zwrócić uwagę, że coraz częściej producenci skupiają się na stworzeniu estetycznego oraz oryginalnego opakowania. Dzięki temu każdy ma szansę zapewnić sobie przyjemne doznania nie tylko dla podniebienia, ale również oka.
Zalety lunchboxów
Dlaczego tak wiele osób decyduje się na korzystanie z pojemników na jedzenie z przegródkami? Jednym z powodów może być po prostu wygoda oraz dbanie o kwestie estetyczne. Dzięki temu produkty nie zmieszają się, a co za tym idzie, nie utracą swojego smaku. Ponadto większość pojemników została przystosowana do mycia w zmywarce, a także podgrzewania w mikrofali. W ten sposób można zaoszczędzić czas i pieniądze oraz zjeść ciepły posiłek. Należy zwrócić uwagę, że lunchboxy Monbento są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Chcesz wiedzieć więcej na temat tych oraz innych produktów umożliwiających wygodne jedzenie własnych posiłków poza domem? Sprawdź artykuł: Śniadaniówki i butelki dla Twojego dziecka na nadchodzący rok szkolny. Sezon back to school z marką Monbento.
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Komentarze (0)