sobota, 25 maja 2024

Kultura i rozrywka

  • 1 komentarzy
  • 6519 wyświetleń

Podziel się swoim przepisem

Do wigilijnej kolacji zostało niewiele czasu. Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Choć w każdym domu dania wigilijne różnią się od siebie, to według obyczaju na stole powinno znaleźć się 12 potraw i powinny być to potrawy postne. Księża nawołują do zachowania tej tradycji, chociaż według najnowszego prawa kościelnego post został zniesiony kilka lat temu. 

12 potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, a przygotowane dania powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby oraz mak.

Dziś na naszych wigilijnych stołach króluje barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, karp w galarecie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem a także słodki deser. Dlatego też, aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na nadchodzący  rok, w Wigilię trzeba spróbować wszystkiego.
 

Przepis na świąteczny deser oraz życzenia zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku przesyła Katarzyna Jeglińska z Piecuch Cafe ul. Mickiewicza 6d/3 w Grajewie. 

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SPÓD:

 250 g mąki

 200 g zimnego masła

 125 g jasnego brązowego cukru

 100 g zmielonych migdałów

 1 żółtko

MASA:

 1 kg twarogu sernikowego

 2/3 szklanki cukru

 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 500 g białej czekolady

 5 dużych jajek

ORAZ:

 dowolne owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki

 ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania po wierzchu sernika

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

 W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, dodać drobno posiekane masło, cukier, migdały i żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać 

nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

 Formę o średnicy ok. 24 - 25 cm wysmarować masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica 

formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 - 60 minut.

 Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 25 - 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.

MASA SEROWA:

 Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i roztopioną czekoladą. Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.

 

e-Grajewo.pl
 

Komentarze (1)

Super przepis;) fajnie by było założyć na e Grajewo miejsce na przepisy gdzie każda pani domu mogła by podzielić sie przepisem. ;)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.