„Czekoladowe Niebo”, pudding mango à la Crème brûlée czy wilgotny pudding przypominający w smaku serek homogenizowany – to trzy desery, które zostały nagrodzone w konkursie kulinarnym „Puddingi (monoporcje)”, organizowanym przez Muzeum Mleka w Grajewie. Jak co roku patronem wydarzenia była Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol.
Konkurs odbył się w sobotę 23 listopada 2024 roku w siedzibie Centrum Tradycji Mleczarstwa Muzeum Mleka w Grajewie. Zadaniem uczestników było przygotowanie puddingów z użyciem produktów nabiałowych oraz opowiedzenie komisji o zastosowanej recepturze i kulinarnych inspiracjach.
– Wszyscy wykazali się pomysłowością i kreatywnością, łącząc reprezentowane przez puddingi brytyjskie tradycje kulinarne z inspiracjami kuchnią polską czy francuską, a także posiłkując się innymi przepisami z Wysp, jak receptura ciasta daktylowego – ulubionego wypieku Królowej Matki. Puddingi zawierały oczywiście produkty mleczarskie, takie jak wysokoprocentowa śmietanka, masło bądź twaróg, a także wyśmienite sosy i owoce (maliny, śliwki, jeżyny, granat) czy dodatki z orzechów i karmelu – mówi Joanna Matyskieła-Walewska, przedstawicielka SM Mlekpol, która znalazła się w jury konkursu.
Jak rok temu, gdy tematem konkursu były serniki, zwycięstwo przypadło w udziale Wiktorii Smolińskiej, która zaprosiła jury do „Czekoladowego Nieba”, serwując pyszny pudding na bazie czekolady, śmietanki i masła z sosem z czerwonego wina i pistacjami. Drugą nagrodę zdobyła Anna Budlewska, autorka puddingu z mango à la Crème brûlée, zaś trzecie miejsce zajęła Julia Bąk ze smakowitym, wilgotnym puddingiem przypominającym w smaku serek homogenizowany. Jury przyznało także wyróżnienie daktylowemu puddingowi autorstwa Jacka Budlewskiego.
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od organizatora i sponsorów wydarzenia, w tym Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol.
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)