Mieszkańcy os. Południe coraz częściej spotykają się ze szczurami w piwnicach i nie tylko.
Widok ten jest zaskakujący i nie należy do najprzyjemniejszych.
Zdjęcie poniżej prezentuje tutejszego szczura – który jak widać nic nie robi sobie z widoku ludzi – pozwala sobie nawet robić zdjęcia.
- W obrębie Spółdzielni Mieszkaniowej deratyzację czyli odszczurzanie, tępienie wszelkich gryzoni, szkodliwych ze względów sanitarnych i gospodarczych, która polega najczęściej na umieszczaniu pułapek i wysypywaniu zatrutego ziarna, przeprowadza się tylko po zgłoszeniu zapotrzebowania.
Osoba odpowiedzialna, przyjmuje zgłoszenie, a następnie zajmuje się rozłożeniem środka trującego w danym miejscu oraz jego okolicach. Jeśli chodzi o mieszkania prywatne natomiast, ten zabieg wykonuje się we własnym zakresie –pracownik działu technicznego Spółdzielni Mieszkaniowej na os. Południe.
Gatunkami szczurów najczęściej spotykanymi w warunkach dużych skupisk miejskich są:
- Rattus norvegicus (szczur wędrowny),
- Rattus rattus (szczur śniady),
- Mus musculus (mysz pospolita).
Szczur wędrowny jest odmianą stadną. Wewnątrz budynków zamieszkuje szczeliny w murach i podłogach. Na zewnątrz żyje w pobliżu wody, przy kanałach wodnych i ściekowych. Szczur śniady żyje w małych grupach rodzinnych zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz domów, w zależności od panującego klimatu. W krajach o klimacie umiarkowanym zagnieżdża się w budynkach mieszkalnych, sklepach spożywczych, magazynach, w przestrzeniach pomiędzy ziemią i stropem, często w pudłach, w stertach pustych lub pełnych worków.
Jedną z groźniejszych chorób przenoszonych przez szczury jest dżuma.
Dżuma występuje tam, gdzie istnieje naturalny rezerwuar bakterii – gryzonie. Dżuma przenoszona jest przez pchły, które zarażają się drogą pokarmową żywiąc się zakażoną krwią. Najczęstszym wektorem jest pchła szczurza Xenopsylla cheopis, może nim być także pchła ludzka Pulex irritans. Człowiek jest gospodarzem przypadkowym. Zaraża się przez ukąszenie pchły lub pogryzienie przez chore zwierzę. Epidemie wybuchają w okresie chłodnym i wilgotnym. Jest to powiązane z ekologią pchły szczurzej, temperatura wyższa niż 28 hamuje rozwój.