3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów, w trakcie których przyznano prestiżowe nagrody "Perły 2021". Otrzymali je laureaci XX jubileuszowej edycji ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Perły kulinarne 2021 zdobyli:
• Małgorzata Ostapowicz z Agroturystyka Leśny Dworek w Kryłatce - za "Szpikowany udziec z dzika";
• Małgorzata Wojtach z rodzinnej firmy "Biebrzańskie Smaki" ze Szpakowa - za "Udziec z pieca chlebowego";
• Władysław Gryka z Suszczego Borku - za "Kompot z rajskich jabłuszek";
• Marek Sienkiewicz z "Kiszenie z Tradycją" w Czarnej Wsi Kościelnej - za "Sok z kiszonego buraka";
• Agnieszka Chrzanowska i KGW w Radziłowie - za "Szczupaka z angielki".
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie debiutowały w konkursie. Są pierwszym KGW z Podlaskiego, które zdobyło to zaszczytne wyróżnienie.
- Przecieramy szlaki innym podlaskim kołom gospodyń, jesteśmy bardzo szczęśliwe - mówiła po otrzymaniu nagrody Agnieszka Chrzanowska.
Celem wydarzenia jest zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez przemysłową żywność. Chodzi o lokalne i regionalne wyroby, osadzone głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tego dochodzi zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Gratulujemy!
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)