piątek, 29 marca 2024

Kultura i rozrywka

Kulinarna "Perła" w rękach Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie!

3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów, w trakcie których przyznano prestiżowe nagrody "Perły 2021". Otrzymali je laureaci XX jubileuszowej edycji ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. 

 

Perły kulinarne 2021 zdobyli:

• Małgorzata Ostapowicz z Agroturystyka Leśny Dworek w Kryłatce - za "Szpikowany udziec z dzika";

• Małgorzata Wojtach z rodzinnej firmy "Biebrzańskie Smaki" ze Szpakowa - za "Udziec z pieca chlebowego";

• Władysław Gryka z Suszczego Borku - za "Kompot z rajskich jabłuszek";

• Marek Sienkiewicz z "Kiszenie z Tradycją" w Czarnej Wsi Kościelnej - za "Sok z kiszonego buraka";

• Agnieszka Chrzanowska i KGW w Radziłowie - za "Szczupaka z angielki".


Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie debiutowały w konkursie. Są pierwszym KGW z Podlaskiego, które zdobyło to zaszczytne wyróżnienie.

- Przecieramy szlaki innym podlaskim kołom gospodyń, jesteśmy bardzo szczęśliwe - mówiła po otrzymaniu nagrody Agnieszka Chrzanowska.


Celem wydarzenia jest zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez przemysłową żywność. Chodzi o lokalne i regionalne wyroby, osadzone głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tego dochodzi zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.


Gratulujemy!

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.