sobota, 22 lutego 2025

Warto przeczytać

Jakie suplementy warto brać według ekspertów z zakresu dietetyki?

Kolagen, kwasy omega-3 i colostrum to suplementy diety rekomendowane do stosowania przez twórców portalu Pro-Farm.pl poświęconego zdrowemu stylowi życia. Eksperci zachęcają również do stosowania suplementów naturalnych: ziół, które można dodawać do posiłków i napojów spożywanych na co dzień.

Kolagen do picia

Portal internetowy http://pro-farm.pl  to kolejne źródło, które uznaje suplementy diety z kolagenem za warte stosowania. Eksperci z zakresu dietetyki w szczególności polecają kolagen do picia - w formie hydrolizowanej, która według badań jest najlepiej wchłaniana [1].

Dlaczego warto suplementować kolagen?

Kolagen to ważny składnik budulcowy naszych tkanek, m.in. skóry, stawów, naczyń krwionośnych i narządów wewnętrznych. Młode organizmy płynnie regenerują włókna kolagenowe. Niestety z wiekiem (średnio od 20-25. roku życia) produkcja nowego kolagenu stopniowo zwalnia, a ok. 60. roku życia zanika niemal całkowicie.

Warto suplementować kolagen do picia, ponieważ w diecie ma on mało źródeł, a większość z nich wiąże się ze spożywaniem tłuszczów nasyconych. Ponadto kolagen naturalnie występujący w żywności charakteryzuje się dużymi, gorzej wchłanianymi cząsteczkami.

Jaki kolagen wybrać?

Eksperci Pro-Farm.pl rekomendują suplementy diety z kolagenem bazujące na surowcach przebadanych naukowo. Mowa o badaniach, które potwierdzają, że określone peptydy kolagenowe są bioaktywne - wpływają na procesy produkcji kolagenu w organizmie.

W sekcji blogowej https://pro-farm.pl/suplementy/  znajdziesz analizy dietetyczne popularnych kolagenów w proszku i w płynie.

Kwasy omega-3

Większość dietetyków zaleca suplementację kwasów omega-3, ponieważ są one ważne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie. Polacy spożywają zbyt mało omega-3 w ramach codziennej diety - szczególnie kwasów DHA i EPA, których naturalnymi źródłami pokarmowymi są tłuste ryby morskie.

Dlaczego warto suplementować kwasy omega-3?

Prawidłowy poziom kwasów omega-3 w organizmie przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, gospodarki hormonalnej i zdrowia układu sercowo naczyniowego. Ponadto kwasy omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, co znajduje odzwierciedlenie m.in. w kondycji skóry i układu trawiennego [2].

Jakie kwasy omega-3 wybrać?

Według portalu Pro-Farm.pl nie każdy suplement z omega-3 jest godny uwagi. Należy zwracać uwagę szczególnie na:

  • zawartość DHA i EPA w jednej porcji – min. 250 mg dziennie,
  • zweryfikowane pochodzenie oleju rybiego – najlepiej z ekologicznych połowów,
  • świeżość oleju rybiego – określaną przez wskaźnik TOTOX poniżej wartości 25,
  • formę trójglicerydów – według badań w takiej postaci kwasy omega-3 są najlepiej wchłaniane.

Colostrum

Osoby mające skłonność do częstych przeziębień, o obniżonej odporności, mogą rozważyć suplementację colostrum bovinum, czyli naturalnej siary bydlęcej. Tzw. młodziwo stanowi bogate źródło ok. 250 składników biologicznie czynnych, m.in. immunoglobuliny G i laktoferyny.

Dlaczego warto brać colostrum?

Według badań suplementacja colostrum bovinum może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i procesy regeneracyjne w organizmie [3]. Portal Pro-Farm podaje również informację o wpływie colostrum na układ krążenia, mięśnie i przewód pokarmowy.

Jakie colostrum wybrać?

Zdaniem ekspertów wysokiej jakości colostrum bovinum powinno bazować na młodziwie pobranym do 2 godzin po porodzie. Najbezpieczniejsza forma obróbki tego surowca to suszenie sublimacyjne (liofilizacja). Warto wziąć pod uwagę również dobrostan zwierząt i wybrać colostrum ze zweryfikowanego pod tym kątem źródła.

Suplementy naturalne

Nie wszystkie suplementy warte stosowania muszą pochodzić z apteki. Twórcy portalu Pro-Farm zachęcają do przygotowywania tzw. suplementów naturalnych. Nie tylko opisują ich właściwości, ale również dzielą się przepisami.

  • Zioła na wątrobę - czyli dodatek do potraw i napojów spożywanych na co dzień pomoże Ci wesprzeć procesy żółciopędne i trawienie tłuszczów. Takie właściwości wykazują m.in. karczochy, zielona herbata i ostropest plamisty. Na bazie kwiatów mniszka lekarskiego możesz przygotować syrop.
  • Sok z brzozy - od pokoleń stosowany w medycynie ludowej stanowi skarbnicę składników odżywczych (m.in. przeciwutleniaczy i kwasów organicznych), które wykazują szerokie właściwości prozdrowotne. Wodę brzozową najlepiej pozyskiwać wczesną wiosną.
  • Syrop z cebuli - szczególnie łatwy do przygotowania, naturalny środek na kaszel stanowi źródło siarki, witaminy C i kwercetyny. W połączeniu z miodem i odrobiną soku z cytryny może pomagać profilaktycznie wspierać odporność.

Przed suplementacją skonsultuj się z lekarzem

Każdy organizm jest inny, a suplementy diety, choć naturalne, w niektórych przypadkach mogą nie być wskazane do stosowania. Najczęstsze przeciwwskazania do suplementacji to:

  • wiek (zarówno dzieci, jak i seniorzy),
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • choroby przewlekłe,
  • niektóre przyjmowane leki,
  • ciąża i karmienie piersią.

Dlatego przed rozpoczęciem brania jakiegokolwiek suplementu diety zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza, np. rodzinnego albo specjalisty.

Jakie suplementy warto brać według ekspertów Pro-Farm.pl? Podsumowanie

Zdaniem twórców portalu Pro-Farm.pl poświęconemu zdrowemu stylowi życia kolagen, kwasy omega-3 i colostrum to suplementy diety, które warto stosować. Eksperci zachęcają również do spożywania naturalnych suplementów diety, jakimi są niektóre zioła, np. mniszek lekarski. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze powinno się skonsultować z lekarzem. Nie bez znaczenia pozostaje również jakość samego suplementu, który powinien pochodzić z zaufanego źródła i mieć zweryfikowany skład. Suplement diety to środek spożywczy, a nie produkt leczniczy. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Źródła:

[1] Sibilla S., et al., “An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies”, The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1, 10.2174/1876396001508010029.

[2] Wcisło T., Rogowski W., „Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka”, Cardiovascular forum. Vol. 11. No. 3. 2006.

[3] Zimecki M., Artym J., “Therapeutic properties of proteins and peptides from colostrum and milk”, Advances in Hygiene and Experimental Medicine 59 (2005).

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.