piątek, 14 marca 2025

Warto przeczytać

Jaki ekspres do kawy do domu?

Jaki ekspres do kawy wybrać? Pytanie, które od zawsze stoi przed początkującymi kawoszami, chcącymi zamienić swój kuchenny blat w domową kawiarnię. W odpowiedzi nie pomaga szeroki wybór, który sprawia, że finalna decyzja jest jeszcze trudniejsza. Wielość modeli na rynku, różnorodne opcje i możliwości – to wszystko może bez problemu przyprawić nowicjuszy o zawrót głowy.

Ekspres do kawy powinien jednak przede wszystkim cieszyć swojego użytkownika, dlatego chcieliśmy ułatwić wybór. Poniżej omawiamy różne typy ekspresów, ich sposób działania i efekty smakowe. Na samym końcu przedstawimy natomiast kilka naszych własnych sprawdzonych propozycji, które można „brać w ciemno”, jeśli podjęcie decyzji sprawia trudność.

Ekspresy ciśnieniowe - esencja każdego ziarna

To obrazek, który prawdopodobnie pojawia się w głowie myśląc o haśle „ekspres do kawy”. W ramach tej kategorii możemy wyróżnić kilka różnych typów: ekspresy kolbowe, automatyczne, kapsułkowe – choć różnią się detalami, sposobem obsługi i dostępnymi funkcjami, wszystkie działają na tej samej podstawie - parzą kawę przy pomocy wysokiego ciśnienia, stąd też ich nazwa.

Ich sposób działania jest następujący: woda pobierana jest ze zbiornika, a następnie podgrzewana niemalże do punktu wrzenia i przy pomocy pompy wibracyjnej transportowana do tak zwanej grupy zaparzającej. Pompa wibracyjna wytwarza ciśnienie (do tradycyjnego espresso jego wysokość wynosi około 9 barów), przy pomocy którego woda przeciskana jest przez mocno ubite, drobno zmielone ziarna kawy. Proces parzenia jest bardzo szybki, trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund.

Dzięki użyciu wysokiego ciśnienia i szybkiej ekstrakcji, metody ciśnieniowe wytwarzają w filiżance kawę w niewielkiej, esencjonalnej formie - espresso. Mocne, aromatyczne, intensywne i pełne smaku, doskonale łączące się z mlekiem. Taki ekspres do kawy idealnie sprawdzi się dla miłośników tradycyjnych, włoskich smaków.

Ekspresy przelewowe - morze pysznej kawy

Na drugim kawowym biegunie znajdziemy przelewowy ekspres do kawy. Sposób działania urządzeń tego typu jest dokładnie odwrotny do ekspresów ciśnieniowych. Zamiast szybkiego parzenia mamy powolną ekstrakcję i niskie ciśnienie. Nic więc dziwnego, że efekt w filiżance jest dokładnie odwrotny.

W ekspresach przelewowych grubiej zmielona kawa umieszczona jest w papierowym bądź metalowym filtrze znajdującym się nad dzbankiem. Nad filtrem umieszczony jest tak zwany „prysznic” - pokryty wieloma otworami element, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie wody po powierzchni kawy. Po uruchomieniu ekspresu woda jest podgrzewana i przy pomocy prysznica wylewana w małych partiach na powierzchnię kawy, przez którą powoli przelewa się przy użyciu siły grawitacji - cały proces trwa kilka minut. Następnie gotowy napar trafia do znajdującego się pod filtrem dzbanka. 

Dlaczego zazwyczaj ekspresy przelewowe wyposażone są w dzbanek? To nadzwyczajnie wydajny sposób parzenia. Kawa parzona jest w dużej objętości z niewielkiej ilości ziaren - to idealny wybór, jeśli chcesz jednocześnie przygotować kawę dla kilku osób lub po prostu sam nigdy nie możesz skończyć na jednym kubku!

Kawa przelewowa cechuje się przede wszystkim delikatnością - napar jest bardziej herbaciany, a nuty smakowe wyraziste i mocno wyczuwalne. Jednak mniejsza od espresso intensywność nie oznacza mniejszej mocy - wręcz przeciwnie, kawa przelewowa zawiera więcej kofeiny. Jeśli potrzebujesz więc dawki energii z rana, wiesz już, po co sięgnąć!

Jaki ekspres do kawy wybrać do domu?

Chcemy przedstawić nasze sprawdzone propozycje: jeden ekspres automatyczny, jeden kolbowy i jeden przelewowy. Każdy z nich stworzyła renomowana firma, każdy cechuje się najwyższą jakością wykonania i w końcu każdy uraczy najwyższej jakości kawą.


zobacz foto 2

Gaggia Classic - zamień kuchnię we włoską kawiarnię

Jeśli wejdziemy na dowolne forum kawowe i spytasz o kolbowy ekspres do kawy dla początkujących, wielkie prawdopodobieństwo, iż odpowiedzią będzie Gaggia Classic. Idealny balans pomiędzy funkcjonalnością, znaną z profesjonalnych urządzeń kawiarnianych, a domowym charakterem. To urządzenie, które umożliwia stworzenie prawdziwego, włoskiego espresso we własnej kuchni.

Profesjonalny stalowy uchwyt i mosiężna grupa zaparzająca, dysza do mleka, która pozwala na stworzenie mikropianki, dzięki czemu udekorujemy swoje cappuccino cudownym latte artem.


zobacz foto 3

JURA E8 - szwajcarska funkcjonalność

Szwajcarska firma JURA od zawsze była znana z najwyższej jakości urządzeń automatycznych. Ekspresy do kawy JURA to synonim precyzji, innowacji i elegancji, a model JURA E8 jest flagowym przykładem szwajcarskiej jakości. Oferuje aż 17 różnych napojów kawowych - więcej niż wiele kawiarni! Innowacyjny system przepływu wody i funkcja „extra shot” sprawiają, że miłośnicy mocnych kaw będą zachwyceni.

Urządzenie wykorzystuje zaawansowane technologie, takie jak młynek „Aroma”, który pozwala zachować o 12% więcej aromatu, oraz Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej, wzbogacający smak naparu. Intuicyjny 2,8-calowy wyświetlacz zapamiętuje ulubione napoje, a automatyczne programy czyszczenia ułatwiają utrzymanie higieny.

Mimo zaawansowanych funkcji, JURA E8 zachowuje kompaktowe wymiary (28 x 35,1 x 45 cm), dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Ekspres można obsługiwać zdalnie przez dedykowaną aplikację i transmiter Smart Connect. Dostępny w trzech uniwersalnych kolorach: białym, czarnym i szarym, dopasuje się do każdej przestrzeni, nadając jej wyjątkowy charakter.


zobacz foto 4

Fellow Aiden Precision - redefinicja ekspresów przelewowych

Kompaktowy model Fellow Aiden Precision stanowi prawdziwe arcydzieło, łączące precyzję, komfort użytkowania, szybkość działania oraz zachwycający design. Ekspres wyposażono w zaawansowaną technologię automatycznego dostosowywania kluczowych parametrów parzenia - temperatury wody, ilości kawy i cyklu preinfuzji. Specjaliści Fellow opracowali gotowe profile parzenia dostosowane do różnych rodzajów kaw (nawet do modnego cold brew!). Dzięki temu można cieszyć się profesjonalnie zaparzoną kawą jak z kawiarni bez wychodzenia z domu. 

Kontrolę nad procesem parzenia zapewnia również intuicyjna aplikacja, pozwalająca na niespotykany wcześniej stopień kontroli - wyobraźmy sobie możliwość modyfikacji temperatury parzenia w trakcie trwanie procesu! Do tego dzbanek termiczny zdolny do utrzymania temperatury na wiele godzin i otrzymujemy ekspres idealny.

Całość zamknięto w eleganckiej, czarnej, kwadratowej obudowie o kompaktowych wymiarach, która nie tylko dopasuje się do każdej kuchni, ale także nada jej nowoczesnego, minimalistycznego charakteru - to urządzenie, które cieszy wszystkie zmysły.

Podsumowanie

Ekspres do kawy do domu to taki, który najlepiej odpowiada naszym preferencjom i oczekiwaniom. Czy wolisz intensywność i aromat espresso, czy delikatność i wyrazistość kawy przelewowej? Znasz już sposób działania każdego typu urządzenia, wiesz jakich efektów się spodziewać – pozostało więc jedynie podjąć wybór.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.