Jaki ekspres do kawy wybrać? Pytanie, które od zawsze stoi przed początkującymi kawoszami, chcącymi zamienić swój kuchenny blat w domową kawiarnię. W odpowiedzi nie pomaga szeroki wybór, który sprawia, że finalna decyzja jest jeszcze trudniejsza. Wielość modeli na rynku, różnorodne opcje i możliwości – to wszystko może bez problemu przyprawić nowicjuszy o zawrót głowy.
Ekspres do kawy powinien jednak przede wszystkim cieszyć swojego użytkownika, dlatego chcieliśmy ułatwić wybór. Poniżej omawiamy różne typy ekspresów, ich sposób działania i efekty smakowe. Na samym końcu przedstawimy natomiast kilka naszych własnych sprawdzonych propozycji, które można „brać w ciemno”, jeśli podjęcie decyzji sprawia trudność.
To obrazek, który prawdopodobnie pojawia się w głowie myśląc o haśle „ekspres do kawy”. W ramach tej kategorii możemy wyróżnić kilka różnych typów: ekspresy kolbowe, automatyczne, kapsułkowe – choć różnią się detalami, sposobem obsługi i dostępnymi funkcjami, wszystkie działają na tej samej podstawie - parzą kawę przy pomocy wysokiego ciśnienia, stąd też ich nazwa.
Ich sposób działania jest następujący: woda pobierana jest ze zbiornika, a następnie podgrzewana niemalże do punktu wrzenia i przy pomocy pompy wibracyjnej transportowana do tak zwanej grupy zaparzającej. Pompa wibracyjna wytwarza ciśnienie (do tradycyjnego espresso jego wysokość wynosi około 9 barów), przy pomocy którego woda przeciskana jest przez mocno ubite, drobno zmielone ziarna kawy. Proces parzenia jest bardzo szybki, trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund.
Dzięki użyciu wysokiego ciśnienia i szybkiej ekstrakcji, metody ciśnieniowe wytwarzają w filiżance kawę w niewielkiej, esencjonalnej formie - espresso. Mocne, aromatyczne, intensywne i pełne smaku, doskonale łączące się z mlekiem. Taki ekspres do kawy idealnie sprawdzi się dla miłośników tradycyjnych, włoskich smaków.
Na drugim kawowym biegunie znajdziemy przelewowy ekspres do kawy. Sposób działania urządzeń tego typu jest dokładnie odwrotny do ekspresów ciśnieniowych. Zamiast szybkiego parzenia mamy powolną ekstrakcję i niskie ciśnienie. Nic więc dziwnego, że efekt w filiżance jest dokładnie odwrotny.
W ekspresach przelewowych grubiej zmielona kawa umieszczona jest w papierowym bądź metalowym filtrze znajdującym się nad dzbankiem. Nad filtrem umieszczony jest tak zwany „prysznic” - pokryty wieloma otworami element, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie wody po powierzchni kawy. Po uruchomieniu ekspresu woda jest podgrzewana i przy pomocy prysznica wylewana w małych partiach na powierzchnię kawy, przez którą powoli przelewa się przy użyciu siły grawitacji - cały proces trwa kilka minut. Następnie gotowy napar trafia do znajdującego się pod filtrem dzbanka.
Dlaczego zazwyczaj ekspresy przelewowe wyposażone są w dzbanek? To nadzwyczajnie wydajny sposób parzenia. Kawa parzona jest w dużej objętości z niewielkiej ilości ziaren - to idealny wybór, jeśli chcesz jednocześnie przygotować kawę dla kilku osób lub po prostu sam nigdy nie możesz skończyć na jednym kubku!
Kawa przelewowa cechuje się przede wszystkim delikatnością - napar jest bardziej herbaciany, a nuty smakowe wyraziste i mocno wyczuwalne. Jednak mniejsza od espresso intensywność nie oznacza mniejszej mocy - wręcz przeciwnie, kawa przelewowa zawiera więcej kofeiny. Jeśli potrzebujesz więc dawki energii z rana, wiesz już, po co sięgnąć!
Chcemy przedstawić nasze sprawdzone propozycje: jeden ekspres automatyczny, jeden kolbowy i jeden przelewowy. Każdy z nich stworzyła renomowana firma, każdy cechuje się najwyższą jakością wykonania i w końcu każdy uraczy najwyższej jakości kawą.
zobacz foto 2
Jeśli wejdziemy na dowolne forum kawowe i spytasz o kolbowy ekspres do kawy dla początkujących, wielkie prawdopodobieństwo, iż odpowiedzią będzie Gaggia Classic. Idealny balans pomiędzy funkcjonalnością, znaną z profesjonalnych urządzeń kawiarnianych, a domowym charakterem. To urządzenie, które umożliwia stworzenie prawdziwego, włoskiego espresso we własnej kuchni.
Profesjonalny stalowy uchwyt i mosiężna grupa zaparzająca, dysza do mleka, która pozwala na stworzenie mikropianki, dzięki czemu udekorujemy swoje cappuccino cudownym latte artem.
zobacz foto 3
Szwajcarska firma JURA od zawsze była znana z najwyższej jakości urządzeń automatycznych. Ekspresy do kawy JURA to synonim precyzji, innowacji i elegancji, a model JURA E8 jest flagowym przykładem szwajcarskiej jakości. Oferuje aż 17 różnych napojów kawowych - więcej niż wiele kawiarni! Innowacyjny system przepływu wody i funkcja „extra shot” sprawiają, że miłośnicy mocnych kaw będą zachwyceni.
Urządzenie wykorzystuje zaawansowane technologie, takie jak młynek „Aroma”, który pozwala zachować o 12% więcej aromatu, oraz Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej, wzbogacający smak naparu. Intuicyjny 2,8-calowy wyświetlacz zapamiętuje ulubione napoje, a automatyczne programy czyszczenia ułatwiają utrzymanie higieny.
Mimo zaawansowanych funkcji, JURA E8 zachowuje kompaktowe wymiary (28 x 35,1 x 45 cm), dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Ekspres można obsługiwać zdalnie przez dedykowaną aplikację i transmiter Smart Connect. Dostępny w trzech uniwersalnych kolorach: białym, czarnym i szarym, dopasuje się do każdej przestrzeni, nadając jej wyjątkowy charakter.
zobacz foto 4
Kompaktowy model Fellow Aiden Precision stanowi prawdziwe arcydzieło, łączące precyzję, komfort użytkowania, szybkość działania oraz zachwycający design. Ekspres wyposażono w zaawansowaną technologię automatycznego dostosowywania kluczowych parametrów parzenia - temperatury wody, ilości kawy i cyklu preinfuzji. Specjaliści Fellow opracowali gotowe profile parzenia dostosowane do różnych rodzajów kaw (nawet do modnego cold brew!). Dzięki temu można cieszyć się profesjonalnie zaparzoną kawą jak z kawiarni bez wychodzenia z domu.
Kontrolę nad procesem parzenia zapewnia również intuicyjna aplikacja, pozwalająca na niespotykany wcześniej stopień kontroli - wyobraźmy sobie możliwość modyfikacji temperatury parzenia w trakcie trwanie procesu! Do tego dzbanek termiczny zdolny do utrzymania temperatury na wiele godzin i otrzymujemy ekspres idealny.
Całość zamknięto w eleganckiej, czarnej, kwadratowej obudowie o kompaktowych wymiarach, która nie tylko dopasuje się do każdej kuchni, ale także nada jej nowoczesnego, minimalistycznego charakteru - to urządzenie, które cieszy wszystkie zmysły.
Ekspres do kawy do domu to taki, który najlepiej odpowiada naszym preferencjom i oczekiwaniom. Czy wolisz intensywność i aromat espresso, czy delikatność i wyrazistość kawy przelewowej? Znasz już sposób działania każdego typu urządzenia, wiesz jakich efektów się spodziewać – pozostało więc jedynie podjąć wybór.
środa, 12 marca 2025
wtorek, 11 marca 2025
Komentarze (0)