SEZON GRZYBOWY W PEŁNI
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie przypomina, że przed wejściem do lasu każdy powinien zapoznać się z atlasem grzybów, tak aby wiedzieć jakie grzyby są jadalne, a jakich unikać. Przypomina również zasady jakich należy przestrzegać:
Nie ma właściwego sposobu (poza atlasem ) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego
Smak jest zawodną wskazówką, bo np. muchomor sromotnikowy, najniebezpieczniejszy grzyb naszych lasów, ma przyjemny, słodkawy smak
Sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki, jak i niejadalne borowiki np. borowik szatański
Powinno się sięgać wyłącznie po znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem spytajmy bardziej doświadczonych. Przy dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić.
Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.
Grzyby łatwo się psują. Gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyczków, przegrzewają się i stanowią wspaniałą pożywką dla pleśni i bakterii.
Pomylenie gatunków grzybów często występuje wtedy, gdy zbierają je dzieci lub gdy zbieranie odbywa się w lasach ocienionych, przy skąpym świetle słonecznym.
Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.
Nie powinno się podawać potraw z grzybów, a nawet zupy grzybowej dzieciom !
Konieczne jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.
Przy podejrzeniu zatrucia- nudnościach, bólach brzucha lub wymiotach u dzieci – nie wolno zwlekać z udaniem się do najbliższej placówki służby zdrowia, szczególnie gdy dziecko mogło samo zbierać grzyby
Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych.
NIE WIERZ W PRZESĄDY
Grzyby, którego zjadają ślimaki są jadalne – NIEPRAWDA ! Nawet jeżeli zwierzęta zjadają jakieś grzyby, to nie znaczy, że również dla człowieka są one bezpieczne.
Jeżeli woda w czasie gotowania robi się lekko różowawa grzyby są jadalne- NIEPRAWDA! Kolor wody nie jest uwarunkowany tym, czy grzyb nadaje się do spożycia, czy nie.
Jeżeli cebula dodana do gotujących się potrawy z grzybów nabierze ciemnego koloru, wśród grzybów znajduje się grzyb trujący- NIEPRAWDA!
I odwrotnie….nie zmieniona barwa cebuli, że w potrawie nie ma grzybów trujących - NIEPRAWDA!
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grajewie
lek.med.Jerzy Jan Nikliński
Komentarze (0)