Warto przeczytać

Bory Tucholskie: Idealne miejsce na wakacje

Rok 2020 to doskonały czas na zgłębienie polskiej kultury i odwiedzenie nowych miejsc na mapie naszego kraju. Turyści coraz częściej zamiast nad morze czy w góry decydują się na eksplorację innych, mniej popularnych rejonów. Jednym z nich są Bory Tucholskie.
 
Bory Tucholskie: co warto wiedzieć?

Bory Tucholskie to przede wszystkim duże obszary leśne, które w zależności od rejonu, są objęte całkowitą lub częściową ochroną. W związku z tym możemy wybrać się do Parku Narodowego Bory Tucholskie lub pospacerować po parkach krajobrazowych i rezerwatach.

Jednak stwierdzenie, że Bory Tucholskie to tylko lasy byłoby sporym niedopowiedzeniem. Wśród terenów zielonych odnajdziemy także parki i rezerwaty wodne, które skrywają w sobie bardzo wiele rzadkich i zagrożonych wyginięciem gatunków.

Co robić podczas wyjazdu do Borów?

Bory Tucholskie to piękne tereny, które zdobywają z każdym rokiem nowych zwolenników. Można tutaj doskonale odpocząć przy akompaniamencie śpiewu ptaków za dnia i cykad wieczorami. Co ciekawe, Bory Tucholskie cieszą się także wysoką klasą czystości powietrza i wód.

Okres wakacji to także doskonały czas na wykształcenie w sobie nowych umiejętności lub szlifowanie tych, które już mamy. Jest wiele miejsc, gdzie można swobodnie pływać, wędkować czy zbierać grzyby.

Na terenie Borów znajduje się wiele grzybowisk i w zależności od miejsca można znaleźć różne rodzaje grzybów, w tym maślaki, kurki, borowiki i podgrzybki. Na grzybobranie najlepiej udać się z samego rana po ciepłych i wilgotnych dniach.

Kuchnia Borów Tucholskich

Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich opiera się na 3 fundamentach: mące, mleku i ziemniakach.  Te podstawowe produkty to baza dla rozmaitych potraw, które wcale nie muszą być nudne, nawet jeśli będą spożywane na każdy posiłek. Kluczem są dodatki tworzonych dań. 

Jeżeli chodzi o dodatki wytrawne, to królują oczywiście grzyby zebrane w pobliskich lasach i przygotowane na rozmaite sposoby. Kolejnym dodatkiem są ryby z rzek Brdy lub Wdy, a także z okolicznych jezior. Ważnym elementem, przeznaczonym na bardziej specjalne okazje, były mięsa tj. gęsina czy dziczyzna. Ze słodkich dodatków można najczęściej spotkać owoce leśne- jagody, maliny i jeżyny, a także doskonałą w smaku i bogatą w witaminę C, żurawinę. Owoce leśne często służyły także do tworzenia nalewek.

Gdzie można spróbować lokalnej kuchni Borów Tucholskich?

Nie jeden pensjonat w Borach Tucholskich charakteryzuje się doskonałym jedzeniem. Ciekawym obiektem jest Przystanek Tleń, który mieści się tuż nad rzeką Wdą w Tleniu. Można tam spróbować wysokiej jakości potraw inspirowanych regionalną kuchnią, ale w nowoczesnym wydaniu. Przystanek Tleń stawia na jedzenie sezonowe i właśnie dlatego menu ich restauracji zmienia się w każdym miesiącu. Ponadto, Przystanek Tleń słynie z własnego browaru, którego piwa kraftowe wygrywają konkursy piwowarskie.

Idealne wakacje to te, które pozwalają oderwać się na chwilę od codzienności i zrelaksować się. Każdy osiąga ten stan w nieco inny sposób, jednak niektóre warunki mogą znacznie przyspieszyć ten proces. Doskonałym miejscem do tego są Bory Tucholskie, gdzie świeże powietrze, natura i przepyszna kuchnia pozwalają się przenieść z zupełnie inny świat.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.