Rok 2020 to doskonały czas na zgłębienie polskiej kultury i odwiedzenie nowych miejsc na mapie naszego kraju. Turyści coraz częściej zamiast nad morze czy w góry decydują się na eksplorację innych, mniej popularnych rejonów. Jednym z nich są Bory Tucholskie.
Bory Tucholskie: co warto wiedzieć?
Bory Tucholskie to przede wszystkim duże obszary leśne, które w zależności od rejonu, są objęte całkowitą lub częściową ochroną. W związku z tym możemy wybrać się do Parku Narodowego Bory Tucholskie lub pospacerować po parkach krajobrazowych i rezerwatach.
Jednak stwierdzenie, że Bory Tucholskie to tylko lasy byłoby sporym niedopowiedzeniem. Wśród terenów zielonych odnajdziemy także parki i rezerwaty wodne, które skrywają w sobie bardzo wiele rzadkich i zagrożonych wyginięciem gatunków.
Co robić podczas wyjazdu do Borów?
Bory Tucholskie to piękne tereny, które zdobywają z każdym rokiem nowych zwolenników. Można tutaj doskonale odpocząć przy akompaniamencie śpiewu ptaków za dnia i cykad wieczorami. Co ciekawe, Bory Tucholskie cieszą się także wysoką klasą czystości powietrza i wód.
Okres wakacji to także doskonały czas na wykształcenie w sobie nowych umiejętności lub szlifowanie tych, które już mamy. Jest wiele miejsc, gdzie można swobodnie pływać, wędkować czy zbierać grzyby.
Na terenie Borów znajduje się wiele grzybowisk i w zależności od miejsca można znaleźć różne rodzaje grzybów, w tym maślaki, kurki, borowiki i podgrzybki. Na grzybobranie najlepiej udać się z samego rana po ciepłych i wilgotnych dniach.
Kuchnia Borów Tucholskich
Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich opiera się na 3 fundamentach: mące, mleku i ziemniakach. Te podstawowe produkty to baza dla rozmaitych potraw, które wcale nie muszą być nudne, nawet jeśli będą spożywane na każdy posiłek. Kluczem są dodatki tworzonych dań.
Jeżeli chodzi o dodatki wytrawne, to królują oczywiście grzyby zebrane w pobliskich lasach i przygotowane na rozmaite sposoby. Kolejnym dodatkiem są ryby z rzek Brdy lub Wdy, a także z okolicznych jezior. Ważnym elementem, przeznaczonym na bardziej specjalne okazje, były mięsa tj. gęsina czy dziczyzna. Ze słodkich dodatków można najczęściej spotkać owoce leśne- jagody, maliny i jeżyny, a także doskonałą w smaku i bogatą w witaminę C, żurawinę. Owoce leśne często służyły także do tworzenia nalewek.
Gdzie można spróbować lokalnej kuchni Borów Tucholskich?
Nie jeden pensjonat w Borach Tucholskich charakteryzuje się doskonałym jedzeniem. Ciekawym obiektem jest Przystanek Tleń, który mieści się tuż nad rzeką Wdą w Tleniu. Można tam spróbować wysokiej jakości potraw inspirowanych regionalną kuchnią, ale w nowoczesnym wydaniu. Przystanek Tleń stawia na jedzenie sezonowe i właśnie dlatego menu ich restauracji zmienia się w każdym miesiącu. Ponadto, Przystanek Tleń słynie z własnego browaru, którego piwa kraftowe wygrywają konkursy piwowarskie.
Idealne wakacje to te, które pozwalają oderwać się na chwilę od codzienności i zrelaksować się. Każdy osiąga ten stan w nieco inny sposób, jednak niektóre warunki mogą znacznie przyspieszyć ten proces. Doskonałym miejscem do tego są Bory Tucholskie, gdzie świeże powietrze, natura i przepyszna kuchnia pozwalają się przenieść z zupełnie inny świat.
poniedziałek, 25 listopada 2024
poniedziałek, 25 listopada 2024
Komentarze (0)