poniedziałek, 25 listopada 2024

Kultura i rozrywka

  • 5 komentarzy
  • 4448 wyświetleń

Kuchnia "molekularna" w Wojewodzinie

Warsztaty kuchni molekularnej w ramach projektu "Zawodowiec - dobry fachowiec".

 

W środę w naszej pracowni rządziła alchemia... Podczas zajęć ze znakomitym szefem kuchni Panem Arturem Zaskórskim, uczniowie technikum żywienia uczyli się technik kuchni molekularnej takich jak: żelifikacja, sferyfikacja, emulsyfikacja oraz ćwiczyli metodę obróbki termicznej - sous vide. Kucharze mieli okazję przygotować lody z wykorzystaniem ciekłego azotu.

 


W kuchni molekularnej wykorzystywane są nowatorskie techniki obróbki, a połączenia smaków, faktur i temperatur składników dań są naprawdę zaskakujące. To nic innego jak zastosowanie wiedzy o cząsteczkach, wzajemne oddziaływanie związków chemicznych, które odnaleźć można w produktach spożywczych oraz ich zachowanie w konkretnej temperaturze czy środowisku.

 


Na zajęciach przygotowaliśmy między innymi: kawior z buraka, mandarynki i pomidorów; mięso, drób i jaja metodą sous vide; espumę serową; espumę ajerkoniakową; lody z koziego mleka z wędzonym boczkiem; spaghetti kawowe; galaretkę z czerwonego wina; puder z czarnych oliwek... oraz mnóstwo doskonałych dodatków, z którymi komponowaliśmy pyszne dania.


To były wyjątkowo smaczne i niewątpliwie najciekawsze warsztaty w tym roku!

 

 



Agata Choynowska 

poniedziałek, 25 listopada 2024

Spotkanie w DPS w Mścichach

poniedziałek, 25 listopada 2024

Dyskusyjny Klub Filmowy w Grajewskim Centrum Kultury

Komentarze (5)

Brawo dziewczyny i chłopaki. Dania wyglądają bardzo smakowicie, jak z najlepszych restauracji. Mamy bardzo zdolna młodzież, która należy wspierać i dopingować drodzy profesorowie:)

Widac ze kucharzy bedziemy mieli na peczki. Tylko ciekwe kto bedzie produkowal produkty do gotowania. Same nie urosna. To z czego bedziemy dotowac.

Fajna sprawa. 1 gwiazda Michelin dla wojewodzina

Kucharzy będziemy mieć na pęczki? Zaledwie kilka procent osób kończących technikum lub zawodówkę zostaje w gastronomii. To bardzo ciężki i często niedoceniany zawód.

Wspieramy i inspirujemy uczniów ;) To w jakim stopniu z tego skorzystają, zależy tylko od nich samych! Dania były znakomite. Pozdrawiam :)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.