czwartek, 25 kwietnia 2024

Warto przeczytać

Zalety kawy zbożowej

Kawa to drugi obok herbaty najpopularniejszy napój w Polsce. Picie kawy w umiarkowanych ilościach może przynieść korzyści dla zdrowia, jednak kawa spożywana w nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia. W wielu przypadkach zaleca się ograniczenie picia kawy, a nawet całkowite z niej zrezygnowanie. Osoby, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą spożywać tradycyjnej czarnej kawy, mogą sięgnąć po kawę zbożową.

Kawa zbożowa to napój powstały z prażonych nasion zbóż, najczęściej z żyta i jęczmienia, może być też z orkiszu i pszenicy, składnikiem kawy zbożowej jest też cykoria, dodatkiem do kawy zbożowej mogą być także przyprawy korzenne lub burak cukrowy. Kawy zbożowe często wzbogacane są witaminami i minerałami, nie zawierają barwników i konserwantów. Dostępne są kawy smakowe, np. waniliowa lub czekoladowa.

Nie zawiera kofeiny i nie pobudza

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. Dlatego piją ją dzieci, jest też bezpieczna dla kobiet ciężarnych, dla matek karmiących oraz dla osób, które powinny unikać kofeiny. Kawa zbożowa nie uzależnia, nie podnosi ciśnienia, nie wykazuje działania pobudzającego, dlatego można pić ją wieczorem. Kawy zbożowe zazwyczaj mają postać napojów typu instant (rozpuszczalnych w wodzie i w mleku), ale można znaleźć też takie, które zaparza się jak herbatę, zalewając torebeczkę z kawą gorącą wodą lub mlekiem.

Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów

Kawa zbożowa to źródło błonnika. Dwie – trzy filiżanki kawy pokryją połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik. To napój niskokaloryczny, wspomaga perystaltykę jelit, nie zakwasza organizmu, wspomaga układ nerwowy, nie wypłukuje magnezu z organizmu.

Jest źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz do przebiegu procesów energetycznych. Odpowiedni poziom tych witamin w diecie pomaga w takich problemach, jak zmęczenie, złe samopoczucie, problemy z cerą i włosami. Zawiera magnez, fosfor, selen, a spożywana z mlekiem dostarcza organizmowi wapnia.

Smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno

Kawa zbożowa może być spożywana zarówno na gorąco, jak i na zimno, np. z zimnym mlekiem i z kostkami lodu lub z dodatkiem lodów śmietankowych w upalne dni. Taka wersja kawy z pewnością przypadnie do gustu każdemu dziecku. Można pić kawę niesłodzoną lub z dodatkiem cukru czy miodu. Niektóre osoby preferują picie kawy zbożowej z dodatkiem czekolady, wanilii, kardamonu, cynamonu, anyżu. Te przyprawy wzbogacają i urozmaicają smak kawy.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.