Trzy Panie z naszej szkoły – Pani B. Urbańska, K. Ołdakowska oraz O. Lewchyńska uczestniczyły w spotkaniu z przedstawicielami Fundacji Regionalne Centrum Kompetencji i przedstawicielami kilku podlaskich szkół ponadgimnazjalnych. Jest to działanie w ramach projektu Erasmus+ Akcji 2 Partnerstwa Strategiczne Sektor Kształcenie i Szkolenie Zawodowe. Jednym z zadań Fundacji jest wspieranie podmiotów mających na celu upowszechnianie i rozwój edukacji oraz kompetencji i kwalifikacji, a także działań wspomagających rozwój szkół, placówek edukacyjnych i uczelni wyższych.
Realizowany projekt nosi nazwę InnoGastro i ma na celu:
- podniesienie jakości i efektywności edukacji zawodowej w branży gastronomicznej,
- opracowanie nowych podejść w celu poprawy kompetencji już praktykujących pedagogów i wyposażenie ich we wszystkie kompetencje i umiejętności niezbędne do świadczenia usług o wysokiej jakości,
- zwiększenie dostępu i promowanie powstałych w Europie otwartych zasobów edukacyjnych.
Celem spotkania było podjęcie kroków do stworzenia jednego raportu będącego zbiorem trzech analiz z Polski, Litwy i Hiszpanii, zawierającego badania i analizę porównawcza. Raport będzie diagnozą obecnej sytuacji w każdym kraju w zakresie szkolnictwa zawodowego z branży gastronomicznej.
Następstwem stworzenia raportu będzie wyjazd studyjny do Hiszpanii w celu nawiązania współpracy z ich partnerem oraz odbyciem szkolenia z zakresu kuchni eksperymentalnej.
piątek, 19 kwietnia 2024
czwartek, 18 kwietnia 2024
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)